• Taal

  Houd jij ook zo van taal? Mooie zinnen, die betekenis geven aan bijvoorbeeld een gevoel of een gedachte die je hebt. Heerlijk. Ik kan ervan smullen.

  Voor kinderen is taal ook enorm belangrijk.

  Leren begrijpen en zelf praten, je gevoel en gedachten in woorden omzetten waarmee ineens anderen je gaan begrijpen of doen wat jij graag wil.

  Maar ook leren lezen, waarna je wereld groter wordt en je je kan laten meevoeren in de wereld van Nijntje, Dikkie Dik en De mooiste vis van de zee.

  Ritme en rijm, twee aanstekelijke manieren om kinderen plezier te laten beleven aan taal. Aan voorlezen. Aan zelf lezen. Aan meer lezen. Aan meer weten.

  En wat is er mooier dan het horen van ritme en rijm in een mooi gedicht?

  Ook al ben je nog piepklein, het geeft verwondering en plezier.

  Zoals het gedicht ‘Spelen’, en wie kent dat niet?

  “Ik zit mij voor het open raam
  onnoemelijk te vervelen
  Ik wou dat ik twee hondjes was
  dan kon ik samen spelen”

  Wat te denken van wandelen in een mooi groen park, tussen de bomen, over kleine watertjes en dan ineens staat er iets onder je voeten op een tegel.

  Woorden. Zorgvuldig gekozen en gegroepeerd. En als je ze leest, word je vrolijk.

  Zoals ik had bij het gedicht van Rayan van 11, dat zij maakte tijdens Hoofddorp aan Zee, een leuk en creatief project afgelopen zomer in Hoofddorp.

  “De zwaan zwemt in de kraan
  op zoek naar de maan
  Het water is donker
  maar zij ziet sterretjes in de nacht”

  Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het afgelopen woensdag zag staan onder mijn voeten op de slingerende route door het wandelbos van Hoofddorp-Centraal. Prachtige vrije gedachten van kinderen samen met de mooie woordkunsten van volleerd dichter K. Schippers, die de wandelroute sieren.

  Het is goed dat we ook oog hebben voor dit soort kleine pareltjes tussen de grote opgaven die we als gemeente hebben. Ook daar moet plaats voor zijn in de openbare ruimte, zodat wij allemaal even stil kunnen staan en genieten van de gedachten, het gevoel en het ritme van de taal.

  Ik word er blij van. Ik hoop u ook.

  Marjolein Steffens- van de Water

 • Doe mee! Opiniepanel Veiligheid en handhaving

  HAP doet regelmatig onderzoek naar allerlei onderwerpen. Eén van de instrumenten die wij daarbij gebruiken is het opiniepanel. De raadsleden van HAP betrekken de uitkomsten van het opinieonderzoek altijd bij hun besluitvorming. Op deze manier draagt u direct bij aan het besturen van onze gemeente.

  Voor alle duidelijkheid: lid worden van het opiniepanel is vrijblijvend. U bent hiermee niet lid geworden van HAP of op een andere manier aan ons verbonden. Wij zijn heel benieuwd naar uw reactie en bedanken u alvast voor uw deelname.
  Vul via deze link direct het HAP Opiniepanel Veiligheid en handhaving in:
  Opiniepanel Veiligheid en handhaving
  Aanmelden voor het opiniepanel kan via de volgende link: https://goo.gl/forms/Ed27d94Jzp9548Cb2
  U ontvangt de vragen voor het volgende opiniepanel dan automatisch via e-mail.
 • Klachten bezorging lokale krant

  Onderstaande vragen zijn door Raadslid Tim van Essen gesteld tijdens het vragenuur van 5 April j.l.

  Ik heb een vraag over de bezorging van de lokale kranten in Buitenkaag. Of beter gezegd deze wordt niet bezorgd.

  Dinsdag hielden wij ons maandelijkse spreekuur met onze mobiele fractiekamer in Buitenkaag en één van de dingen die vaker werd genoemd was het feit dat het gehele dorp geen enkele lokale krant bezorgd krijgt.

  Nou gaat de gemeente niet over de bezorging van de kant, dat snap ik wel. Maar er staan ook vaak dingen in over vergunningen of over plannen van de gemeente waar bezwaar tegen gemaakt kan worden. Voor velen nog steeds het meest belangrijke lokale medium.

  Daarnaast heeft de gemeente in één van de lokale kranten een wekelijkse katern genaamd “Informeer” en dit kost óók geld. Mijn vraag is dan ook

  1) of de gemeente in overleg met de kranten naar deze specifieke situatie kan kijken

  2) en we vragen ons ook af of dit probleem niet groter is en mogelijk speelt in meerdere kernen en wijken in onze gemeente.

Pagina 1 van 11712345...102030...Minst recente »