1+1=3

Trots als een pauw was ik toen ik woensdag rondliep in jongerencentrum De Hype in Nieuw-Vennep. Daar mocht ik de multimediastudio openen die daar vóór maar bovenal dóór jongeren is gekomen. Hoe dan?
Uit het jeugdonderzoek dat in 2015 onder jongeren is gehouden kwam naar voren dat zij vinden dat er te weinig te doen is in Nieuw-Vennep. Daarom stelde de gemeente € 25.000,- beschikbaar voor één of meer vrijetijdsinitiatieven die jongeren zelf konden aandragen én realiseren. Joey van der Linden was één van de jongeren die de uitdaging aanging. Hij schreef een projectplan en een begroting met hulp van MENES. Een tóp idee dat een plek kreeg in jongerencentrum De Hype: een multimediastudio waar van alles wordt georganiseerd voor en door kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in de entertainment- en game industrie. Leren vloggen, je eigen muziek maken of in een film spelen.

De middag van de opening waren er tientallen kinderen die workshops kregen, een track maakten en samen met jongeren de voorbereidingen troffen voor het maken van een eigen film.

’s-Avonds gingen de 12+ ers aan de slag. Alles bedacht en begeleid door Joey en z’n vrienden. Voor en door jongeren, leren van elkaar. In allerlei opzichten. Een kwestie van 1 + 1 = 3.
Ik glom van trots als wethouder Jeugd.

Joey doet, wat wij hopen.
Je hebt een idee, werkt het uit en zet je in om het te verwezenlijken. En als je daar hulp bij nodig hebt dan kan dat. Als je jong bent via MENES, dat participatie van jongeren stimuleert of via een jongerencentrum. Of je zoekt je gebiedsmanager op, die kan je ook de weg wijzen. Dat dit werkt als een olievlek, hebben we gemerkt.

In de zomer van 2016 werden 40 ideeën ingediend door 24 jongeren. Er zijn er uiteindelijk 3 uitgekozen, door jongeren zelf, waar geld voor is gereserveerd. Dat was niet genoeg dus hebben de initiatiefnemers zoals Joey, Adaja, Summer, Jesper, Wesse en Luc door crowdfunding via Nieuwe Pioniers extra geld gekregen. Allemaal volgens het adagium: leer mij het zelf te doen!

En dat was nog niet alles.
Tijdens de opening vertelde Joey dat hij twee dagen eerder een telefoontje had gehad van de Rabobank. Die wilden ook graag een bijdrage doen. Nou, dat hebben ze gedaan. Ze overhandigden Joey een cheque van ruim €8.000 … echt geweldig!
Voor de vele jongeren die bij de opening waren had Rabobank een duidelijke boodschap:
Als je een goed idee hebt en er zelf je mouwen voor wil opstropen, kun je bij ons terecht voor ondersteuning. Aan de reacties uit het jonge publiek te horen kan de Rabobank meer aanvragen verwachten van de Haarlemmermeerse jeugd!

De kracht van multimedia en ook sociale media bewees zich trouwens nog dezelfde avond. Ik had wat tweets verstuurd over de mooie multimediastudio en dito opkomst. Na thuiskomst werd ik gebeld door RTV Haarlem 105.
Die hadden gehoord van de opening en waren reuze benieuwd hoe dit idee werkelijkheid was geworden. Toen ik live enthousiast vertelde wat de realisatie van dit initiatief voor kinderen en jongeren betekent, vroeg de presentator me hem te beloven dat als de eerste track óf Vennepse film een feit zijn ,ik zal zorgen dat zijn programma de primeur krijgt.
Ik ga m’n best doen, maar ik kon hem niks beloven. Wie weet zijn er andere kapers op de kust..

Ik geloof hier in.
Een zaadje planten, water geven, een beetje zon en het groeit.
Dat geldt ook voor participatie in Haarlemmermeer. Het werkt aanstekelijk, wordt een ‘way of life’. Er gebeuren veel mooie dingen in de polder doordat participatie steeds meer in de Haarlemmermeerse genen komt. Laat dat nou precies zijn wat ík hoopte.

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!