365 Dagen van de Ondernemer

Vrijdag 17 november vond de Dag van de Ondernemer plaats. MKB-Nederland organiseert deze dag omdat zij vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Wat MKB-Nederland betreft de start van een traditie om het ondernemerschap te vieren, ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten.

Haarlemmermeer is vanaf haar eerste dag een ondernemende gemeente. Na de drooglegging streken hier in eerste instantie pionierende agrariërs neer, maar zo’n 160 jaar later telt onze polder bijna 10.000 bedrijfsvestigingen. Daar zijn grote multinationals bij, maar ook veel middelgrote en kleine bedrijven.

Het vestigingsklimaat in Haarlemmermeer is dan ook ronduit goed. Onze nationale luchthaven is een enorme bedrijvenmagneet en trekt veel grote logistieke en internationale bedrijven aan. Maar ook kleine bedrijven en zelfstandige professionals van buiten de polder weten de weg naar en binnen Haarlemmermeer te vinden.

Als wethouder ondernemerschap vind ik de Dag van de Ondernemer een goed initiatief dat onder meer ook recht doet aan de toegenomen belangstelling voor het zelfstandig ondernemerschap. Ondernemers zorgen voor dynamiek en werkgelegenheid. Maar: ondernemers en vooral kleine ondernemers kunnen ook onder flinke druk staan. Zeker kleine ondernemers en zelfstandige professionals moeten veel ballen in de lucht houden. Ook in een hoogconjunctuur valt dat niet altijd mee.

Daarom geven wij startende ondernemers graag een stevige basis mee met programma’s als ZAAI met onder meer individuele coaching en een serie masterclasses die voor iedereen toegankelijk zijn. De Startersplatform-bijeenkomsten in het raadhuis passen ook in dit rijtje. Maar ook is er 155-Help-een-bedrijf, een initiatief van IMK – Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf – bedoeld om ondernemers die zich zorgen maken over de continuïteit van hun onderneming te ondersteunen. Een soort EHBO-dienst waar inmiddels al ruim 150 gemeenten in Nederland zich bij hebben aangesloten. En natuurlijk kunnen ondernemers ook terecht bij onze mensen van het Ondernemersplein op het raadhuis in Hoofddorp en is dat zelfde Ondernemersplein ook online actief: op social media en internet voor allerhande informatie over ondernemen.

Volgend jaar hebben wij in Haarlemmermeer niet alleen een Dag van de Ondernemer maar óók een week van het ondernemerschap, het sociaal ondernemerschap om precies te zijn. Steeds meer bedrijven willen maatschappelijke impact creëren door bijvoorbeeld duurzaam te zijn of mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. In februari 2018 willen wij tijdens de Week van het Sociaal Ondernemerschap stil staan bij de kansen die sociaal ondernemerschap biedt en de mooie, succesvolle voorbeelden die er ook in Haarlemmermeer al zijn. Met ondernemen dus als tweesnijdend zwaard waarbij op een ondernemende manier een bijdrage wordt geleverd aan de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk.

Met al deze initiatieven proberen wij er in Haarlemmermeer eigenlijk elke dag van het jaar een Dag van de Ondernemer van te maken. Zowel voor de ondernemers in Haarlemmermeer – in alle soorten en maten aanwezig – als voor de samenleving als geheel. Kansen zien, kansen benutten en waarde creëren; óók maatschappelijke waarde. In Haarlemmermeer gebeurt het!

Reageren op dit bericht? Klik hier!

Ap Reinders

 

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!