Alle soorten en maten
Ik ga prat op de diversiteit van Haarlemmermeer. ‘One size fits all’ gaat gelukkig niet op in onze polder. Zou dat wél de bestuurlijke leidraad zijn, dan moet er flink worden ingeleverd op leefbaarheid en dat wil niemand. En dat is terecht.
Niet één van onze 26 kernen is hetzelfde. Van het rap verstedelijkende en steeds dynamischer Hoofddorp tot de overzichtelijke en warme saamhorigheid in Abbenes en van het van gedaante verwisselende Badhoevedorp tot het oude, vertrouwde Weteringbrug. En over anderhalf jaar wordt Zwanenburg ook bestuurlijk één met haar dubbeldorp Halfweg en komen er nog eens vier landelijke kernen bij, elk met hun ‘couleur locale’.
Voor al die gemeenschappen zijn kleermakers nodig, die duw je niet in eenvormige maatkostuums. Dit alles geldt natuurlijk ook voor de dorps- en wijkraden. Ook voor hen bestaat geen blauwdruk. Stuk voor stuk stellen ze de belangen van hun dorp of wijk centraal maar veel meer overeenkomsten zijn er eigenlijk niet.
Die diversiteit is een kwaliteit maar is soms ook best lastig. Voor de gemeente, voor de inwoners, voor de dorps- en wijkraden zelf. Wat kun je wanneer van iemand verwachten, is de steeds weer terugkerende vraag. En het antwoord is er zelden één voor de eeuwigheid.
Dat komt omdat dorps- en wijkraden ook niet één rol hebben. Dat varieert van het organiseren van grandioze dorpsfeesten tot participeren bij de komst van een nieuwe woonwijk. Er zijn er ook die knokken voor een nieuw dorpshuis of het behoud van het bestaande, of die regelmatig in het nieuws zijn vanwege onrust over majeure kwesties. Maar vroeg of laat wordt de belangenstrijd even opzij geschoven omdat er een mooi evenement uit de polderklei moet worden getrokken. Of juist andersom: na het dorpsfeest moet een dorps- of wijkraad weer aan de bak voor de leefbaarheid, de verkeersveiligheid of woningbouw in zijn dorp of wijk.
Het is mooi, dynamisch, uiterst waardevol, gecompliceerd, divers én boeiend werk van al die vrijwilligers in onze dorps- en wijkraden. Want dat wordt wel eens vergeten: ze doen het niet om er zelf beter van te worden. Soms worden ze wel eens aangesproken, in persoon of via social media, op een manier die je doet denken dat inwoners vinden dat ze ‘onvoldoende waar voor hun belastinggeld’ krijgen. En dat is niet terecht.
Kees Bos (lid dorpsraad Zwanenburg-Halfweg) vertelde op Informeer hoe het hem en zijn collega’s wel eens vergaat. ‘’Jullie zitten er toch voor ons, namens ons!’’, klinkt het zodra een dorps- of wijkraad iets doet of zegt dat niet naar de zin is van sommige inwoners.
En nu bijt deze blog in zijn eigen staart want eerder genoemde diversiteit speelt niet alleen tussen de dorpen en de wijken maar ook in de dorpen en wijken.
Heb je dan helemaal niets aan ‘jouw’ dorps- of wijkraad als jij anders denkt over kwesties? Kees Bos geeft een mooi antwoord. Bij de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg is het een goed gebruik om inwoners wegwijs te maken met hun zorgen, bezwaren, zienswijzen. Waar kun je het beste terecht met jouw kijk op de zaak en wanneer? De dorpsraad vertelt het je. Zonder daar zelf beter van te worden. Ze steekt de hand uit naar inwoners met een vraag of zorg. Een mooie grondhouding die zeker ons respect verdient.
Marjolein Steffens- van de Water