Ben je wel (media)wijs?

Een meneer uit Kudelstaart die vanuit z’n huiskamer op een walgelijke manier foto’s bewerkt van een politica en dit online zet. Twee meisjes van zestien jaar uit Bergen op Zoom die zonder overleg met hun ouders naar Portugal afreizen en samen met vriendinnen digitale sporen wissen zodat ze niet getraceerd kunnen worden. Het is de Week van de Mediawijsheid maar het nieuws wordt bepaald door voorbeelden van hoogst onwijs gebruik van de media.
Internet heeft ons veel mooie dingen gebracht en gaat ons nog veel meer moois brengen. Maar de virtuele wereld kent net zo veel misstanden als de ‘gewone’ en herbergt ook veel risico’s, niet in de laatste plaats voor kinderen en jongeren. Digitale media en gamen zijn nieuwe vormen van verslaving, fietsen en appen tegelijk leidt tot levensgevaarlijke situaties, sexting, grooming en zeker digipesten brengt kinderen tot wanhoop. Soms zelf tot ultieme wanhoop…

In Haarlemmermeer helpen we kinderen, jongeren én hun ouders mediawijs te worden. Scholen maar ook GGD, het JIP (Jongereninformatiepunt), Brijder en Halt hebben een uitgebreid aanbod om wijs met media om te leren gaan en de valkuilen te herkennen.

Ik ben ervan overtuigd dat ouders hierin een cruciale schakel zijn als ze maar weten wat er te koop is in de media-wereld. En daar zit het ‘m nou juist. Veel ouders weten nog niet half wat hun kinderen op internet uitspoken. En ook niet wat ze er allemaal kúnnen.
Ze kopen een smartphone voor hun kind alsof het een basisbehoefte is, terwijl ze het potentiële gevaar onvoldoende (her)kennen. Veertien in Haarlemmermeer georganiseerde voorlichtingsavonden, verspreid over tien scholen, hebben dit pijnlijk duidelijk gemaakt. Je continue aandacht én goed op de hoogte blijven van technologische ontwikkelingen is bittere noodzaak als ouder om je kinderen te kunnen begrijpen en begeleiden in het media oerwoud.

De meeste ouders van nu zijn zelf niet opgegroeid met internet. Toen ze zelf kind waren keken ze na het avondeten met het gezin naar één televisiescherm. Af en toe was er wat gekibbel over wie de afstandsbediening mocht vasthouden, maar verder werden kijkervaringen live en ter plekke gedeeld. Nu leven onze kinderen al op jonge leeftijd in hun eigen virtuele wereld. Hun privacy afschermend met wachtwoorden, zijn ze digitaal vaak veel slimmer dan hun ouders en zijn degenen met wie ze appen, facebooken, snapchatten en instagrammen volslagen onbekenden voor diezelfde ouders. Ideale omstandigheden voor parallelle samenlevingen.

Daarom roep ik ouders op om bij te blijven, het gesprek aan te blijven gaan -ook als je denkt dat het je kinderen niet boeit- en een echte slag te slaan door zèlf mediawijs te zijn. Het is hard nodig als je je kinderen wilt blijven begrijpen én begeleiden in hun wereld.

Marjolein Steffens- van de Water
Alle blogs Marjolein Steffens-van de Water

 

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!