Column: Ambitie is Topsport met Boerenverstand.

Heeft u ook zo genoten van uw vakantie en deze sportieve zomer? Ik wel. Na een heerlijke vakantie in Portugal gevolgd door prachtige televisie van de Olympische spelen in Rio, staat HAP weer te trappelen om voor u aan de slag te gaan.

Een van de hoogtepunten van de Olympische spelen was ongetwijfeld de wegwedstrijd wielrennen voor vrouwen in Rio met een bizarre ontknoping. Een Nederlands team dat slechts één ambitie had: GOUD halen. En dat lukte: met een geweldige teamspirit en tactisch inzicht werd het op een paar honderd meter voor de finish op geweldige wijze afgemaakt door Anna van der Breggen. Maar haar teamgenoot Annemieke van Vleuten reed op 11 km voor de finish op koers voor goud, totdat zij op bijzonder ongelukkige wijze ten val kwam. Ontzetting bij miljoenen aan de buis gekluisterde wielerfans. Wat een deceptie voor Annemieke, die tot dan toe de sterkste van het hele deelnemersveld was. Tijdens de climax van deze Olympische wegwedstrijd moest ik denken aan een opvallende parallel met de openbare verhoren over het Honkbaldossier namelijk: Ambitie.

Als het over politiek, sport, studie of werk gaat, hoor je vaak mensen praten over ambitie. Maar wat is ambitie nou eigenlijk? En wat moet je er mee? Het klinkt vaak als een cliché. Wat is ambitie dan precies? En waar uit zich dat dan in? Hoe breng ik het over? Zitten er soms ook nadelen aan? Bij een online zoekopdracht naar “ambitie”, komt er een aantal dingen telkens weer terug in de zoekresultaten. Ambitie is het streven om een betere positie/baan te krijgen, jezelf te ontwikkelen en het beste uit jezelf halen, ergens een grote eer in hebben of geschiedenis te schrijven. Ambitie is tegenwoordig iets waar mensen van onder de indruk kunnen zijn en is veelal individueel gefocust. Dat werd ook duidelijk tijdens het openbaar verhoor van de voormalig wethouder financiën inzake het honkbaldossier. Want zo zei de voormalig wethouder Financien: “in tegenstelling tot dit college van Burgemeester & wethouders had het vorige college écht ambitie”. En zo vervolgde hij : “het honkbalproject was op zich geen bijzonder project, anders hadden we elke week wel de champagnefles kunnen ontkurken”.

Als commissielid bij de raadsenquête moest ik mij na het horen van deze uitspraak echt even herpakken. Hoorde ik dat nou echt goed? Ambitieus zijn is prachtig, maar het kan ook zomaar verkeerd uitpakken, als een boemerang werken zoals bij Annemieke van Vleuten bij de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen. Zij had een gouden ambitie, lag 11 km voor de streep riant op kop, maar dan moet je wel de risico’s beheersen en op je fiets blijven zitten. Zo ook met het ambitieuze project van het honkbalstadion. De ambitie was er, maar als de Major League Baseball ambities niet worden waargemaakt omdat de MLB organisatie niet zegt dat ze naar Hoofddorp komen, dan kom je niet ver met die ambitie. Je koopt toch ook geen nieuwe auto zonder garantie of onderhoudscontract!?

Ambitie is het boerenverstand gebruiken èn duidelijk aanvoelen hoe de vork in de steel zit. Een gouden ambitie is realistisch blijven, anders kan je jezelf (en anderen) enorm teleurstellen.

Laat u daarom niks wijsmaken als het om ambitie gaat. Ambitie inspireert en dat kan ook betekenen dat je zuinig moet zijn op wat je hebt en het niet ten koste laten gaan van zaken die belangrijker zijn. Uw lokale partij HAP staat voor doen wat nodig is. En dus staan we in deze politieke periode voor de uitdaging om alle ambitieuze, reeds gerealiseerde projecten in Haarlemmermeer voor de toekomst te behouden. Dat is gezien de hoge kosten voor nú even ambitie genoeg.

Met vriendelijke groet,

Johan G.Rip

Fractievoorzitter HAP

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!