Column: Lasagne en spaghetti

Lasagne en spaghetti zijn niet alleen heel lekker, ze bieden me ook nog eens een leuke metafoor om te gebruiken. Donderdag 19 november van het vorige jaar bespraken wij in de gemeenteraad de IT strategie van de gemeente. Niet meteen het meest aansprekende onderwerp voor veel mensen, maar wij hebben het hier toch al snel over 6,5 miljoen euro. Geen peanuts dus. Wat is nu het probleem? Op dit moment is de IT infrastructuur van de gemeente een wirwar van computers en applicaties. Men weet veelal niet hoe bepaalde systemen met elkaar functioneren en welke informatie er in welk systeem staat. Ik heb tijdens de sessie de vergelijking gemaakt tussen spaghetti en lasagne. Lasagne maakt minder rotzooi dan spaghetti. Nu ziet het IT landschap van de gemeente eruit als spaghetti (bijna letterlijk lopen alle draden door elkaar). Waar wij naar toe moeten is een strak gelaagd IT landschap, perfect georganiseerd en gestructureerd, met duidelijke afbakeningen.

Voor HAP is een goede IT infrastructuur echter nog niet voldoende. Ook de beveiliging van onze gegevens hoort op orde te zijn. Daarom hebben wij een onderzoek aangevraagd bij de Rekenkamer naar de staat van informatiebeveiliging in de gemeente. Centrale vraag: Zijn onze (persoons)gegevens wel veilig? En meer in het bijzonder: Hebben wij de interne en externe dreigingen wel in het vizier? Hoe bewust zijn wij als gemeente als het over dit soort thema’s gaat? Hoe reageren wij als er echt iets goed misgaat? Stuk voor stuk vragen die aan bod komen tijdens dit onderzoek van de Rekenkamer.

Voor de HAP fractie is het belangrijk dat wij erop kunnen vertrouwen dat onze gegevens veilig achter slot en grendel (letter en figuurlijk) in het gemeentehuis staan en daarnaast dat onze privacy is gewaarborgd. Absolute veiligheid is een illusie, maar een adequate reactie moeten wij wel klaar hebben voor de hedendaagse internet dreigingen.

Ik heb namens HAP daarom al meerdere malen dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad gezet en zal dit ook blijven doen, omdat zorgvuldig omgaan met gegevens van instellingen en van inwoners in onze gemeenschap en hun privacy van groot belang is. Ik ben dus benieuwd hoe het gesteld is met onze informatiebeveiliging. Laten wij hopen dat onze ICT beveiliging geen spaghetti is, want lasagne maakt minder rotzooi dan spaghetti.

Tim van Essen

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!