De zeven wereldzeeën

“Nederland staat bekend als een ondernemende handelsnatie. Als relatief kleine, open economie is het onze tweede natuur geworden om op zoek te gaan naar -zoals economen dat noemen- een comparatief voordeel. En ja, dat is inderdaad wat anders dan een competitief voordeel!
In de 17e en 18e eeuw ging dat ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zelfs gepaard met een monopolie, zeg maar gerust een geweldsmonopolie. Oud-premier Balkenende wilde graag wel wat van die VOC-mentaliteit terug. Natuurlijk doelde hij niet op de uitwassen van de Gouden Eeuw maar op de handelsgeest die de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veel welvaart bracht. Hoewel wat verworden tot karikatuur had Balkenende met zijn opmerking wel een punt: met enige trots, flair en vastberadenheid doen waar we goed in zijn, kan ons land ver brengen.

Doen waar we goed in zijn: dat geldt vanzelfsprekend ook voor onze gemeente. Vanuit mijn portefeuille ondernemerschap probeer ik juíst startende ondernemers, zelfstandige professionals (zp’ers) en start-ups een steuntje in de rug daarbij te geven. Niet omdat ondernemers noodzakelijkerwijs de overheid nodig hebben, maar wél omdat het in het belang van de overheid is om maatschappelijke kosten en baten van ondernemerschap te optimaliseren. Zo is niemand, ook de Nederlandse samenleving niet, geholpen met een faillissement. Tegelijkertijd zijn ondernemers die tot volle wasdom komen een geschenk voor de welvaart. De overheid kan met andere woorden de scherpe kantjes van het ondernemen er wat af halen – zonder dat het overigens het ondernemersrisico volledig weg moet nemen – en ondernemers helpen te schitteren.

Wij doen dat met ZAAI Haarlemmermeer, het programma dat investeert in de ondernemerschapskwaliteiten van ondernemers, en 155-help-een-bedrijf, waar ondernemers terecht kunnen als hun continuïteit in het geding is. Zó willen we in Haarlemmermeer bijdragen aan een gezond ondernemersbestand. En een lokale en regionale economie waarin ondernemerschap floreert en ondernemers doen waar ze goed in zijn. Want vanuit het gebied dat nu nog omsloten is door de Ringvaart, maar dat straks begrensd wordt door het Noordzeekanaal, zijn de zeven wereldzeeën binnen handbereik.”

Ap Reinders

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!