‘Een vliegwiel voor ontmoeting en gesprek’

In mijn doorgaans volle agenda heb ik er ook dit jaar toch ruimte voor gereserveerd. Want de Dag van de Dialoog op dinsdag 15 november 2016 is mijn tijd en aandacht dubbel en dwars waard.
Op die dag zijn er tussen twaalf en twee uur en tussen half zes en half acht dialoogtafels geregeld waar inwoners kunnen aanschuiven en samen een maaltijd, een lunch of een avondmaal, kunnen gebruiken. Het gespreksthema, dat landelijk wordt bepaald, is dit jaar ‘verbinding’.

Ook de gemeente Haarlemmermeer verzorgt een aantal tafels, minstens drie. Hoe veel het er uiteindelijk worden, kan ik nog niet zeggen maar ik hoop dat door onder andere mijn blog er veel tafels worden gedekt! Hoe meer, hoe beter, wat mij betreft.

Ik vind de Dag van de Dialoog een ideale kans voor mensen die elkaar niet allemaal kennen om op ontspannen wijze met elkaar in gesprek te gaan. Ik bedoel dan een échte dialoog, het uitwisselen van ervaringen. Niet elkaar overtuigen, niet een discussie waarbij meningen botsen en een paar tafelgenoten die het hoogste woord voeren en als winnaar uit de bus proberen te komen. De getrainde gespreksleiders zorgen ervoor dat het ook echt een dialoog wordt.
Het gaat er vooral om te willen horen wat de ander zegt, écht te luisteren. Om de verhalen en ervaringen van mensen te leren begrijpen, zonder er direct iets van te vinden.
Ik kom niet aan tafel om iets te halen of te brengen, ik ga er altijd blanco naar toe. Maar ik kom wél met een gevuld blocnote terug. In mijn hoofd bedoel ik dan, want ik maak natuurlijk geen aantekeningen.

Ik zie in de Dag van de Dialoog een vliegwiel voor meer ontmoeting en meer dialoog. Het ik-tijdperk waarin wij leven, kan best wat tegenwicht gebruiken. Een gesprek aan een tafel, met elkaar eten, echt naar elkaar luisteren, is zeer waardevol voor de zeer diverse Haarlemmermeerse samenleving. En niet te vervangen door – of te compenseren met – een whatsappje, een tweet, een emoticon of een email.
Kom ook aan tafel. Ik luister graag.

Marjolein Steffens- van de Water

Alle blogs van wethouder Marjolein Steffens-van de Water kunt u vinden op de site van de gemeente Haarlemmermeer:

Blog wethouder Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!