Een vrouw met een missie

Twee weken geleden sloegen we met vereende krachten de eerste paal voor een nieuw dorpshuis in Zwanenburg. Van deze mijlpaal werd ik echt blij. Dit dorpshuis nieuwe stijl is namelijk precies wat nodig is om dubbeldorp Zwanenburg-Halfweg levendig en leefbaar te houden. Straks kunnen de inwoners van jong tot oud hier lezen, sporten, muziek maken, samen eten en vergaderen.

Die levendigheid is voor alle dorpskernen in Haarlemmermeer van levensbelang. Vierenhalf jaar geleden zag ik wat verouderde dorpshuizen, wijkcentra en jongerencentra in Haarlemmermeer. De aanblik, de inrichting, het hele gevoel eromheen was op veel plekken toe aan een flinke opfrisbeurt.

Samen met stichting Maatvast zijn we aan de slag gegaan. Zij hebben het op zich genomen om te moderniseren en ervoor te zorgen dat tal van locaties werden opgefrist en nieuwe functies konden krijgen, bijvoorbeeld door de keukens aan te pakken. Samen maaltijden bereiden en samen eten gebeurt nu in bijna elke locatie. Dat regelen vrijwilligersorganisaties samen met Maatvast.
Dat is belangrijk in de samenleving zoals die nu is. Samen koken en samen eten verbindt.

In Den Haag wil men dat mensen meer naar elkaar omkijken. Daar is een stevige sociale basis voor nodig.  Door de basisvoorziening – de eigen dorpshuizen, wijkcentra en jongerencentra – optimaal te benutten, kunnen we ervoor zorgen dat mensen de hand wat makkelijker naar elkaar kunnen uitsteken. Dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Op een plek waar het bruist van activiteiten voor allerlei groepen. Van een hapje eten of een kaartje leggen tot aan yoga doen, sporten of muziek maken.

Mijn ideale plaatje?
Elk dorp en elke wijk een bruisend hart dat past bij het eigen karakter. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat mensen juist dit het beste zelf kunnen. Eigen activiteiten, eigen karakter, eigen sfeer. En hoe meer mensen zelf doen, hoe hoe goedkoper het voor ze is. Soms zijn de activiteiten daardoor gratis. Voordeel van die zelfwerkzaamheid is dat er allerlei nieuwe activiteiten worden bedacht en georganiseerd, door inwoners zelf, in hun eigen dorpshuis of wijkcentrum. Op sommige plekken gaat dat vanzelf. Op andere plekken moeten we een beetje helpen.

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!