Geen fluitjes van een cent – Blog Marjolein Steffens

Het zijn geen Calatravabruggen. U weet wel, de Harp, Citer en Luit, ontworpen door de gelijknamige en wereldberoemde Spaanse architect, die alweer 15 jaar geleden door koningin Beatrix zijn geopend. Die architectonische hoogstandjes zijn dan ook niet alleen bedoeld om van de ene kant naar de andere kant van de weg of het water te komen. Die gelden ook als “landmarks”. Ze kostten ook een lieve duit maar daar wil ik het nu verder niet over hebben.

De vier bruggen waarover ik het wél wil hebben, maken ons niet beroemd. Toch ben ik er zeer trots op. Juist omdat ze functioneel en zo sober als zeepjes van Sunlight zijn en de kosten slechts een fractie van die van de Harp, Citer en Luit. Maar ik heb het evengoed over een bedrag met zes nullen en dus niet over een Fluitje van een Cent. Ongetwijfeld herkent voormalig partijgenoot en vriend Peter van Groenigen, die, net als ik, zeer kritisch was over de Calatravabruggen, vanuit de hemel, zijn eigen grap. Bedankt voor het lenen, Peter.

Het was de bedoeling dat ze nog dit jaar klaar zouden zijn. Dat is dus gelukt. Wat daarbij absoluut heeft geholpen, is het misschien wel wat radicale maar toch juiste besluit om de boel voor al het verkeer, fietsers uitgezonderd, dicht te gooien vanaf het begin van de werkzaamheden. Dat was medio april. Daardoor konden de bruggenbouwers op vier verschillende plekken tegelijk aan de bruggen werken. Dat scheelt heel wat maanden bouwtijd. We kunnen er binnenkort dus weer rijden!

Ik vat even samen: niet beroemd, functioneel, sober, geen landmarks, wel veel beter ogend, geen spraakmakende geldbedragen én dus ruim op tijd klaar. Van zulke bruggen lig ik als wethouder Fysieke Leefomgeving niet wakker, maar dróóm ik juist. En de droom komt uit want op maandag 16 december worden ze geopend. En nee, Willem-Alexander zal daar niet bij zijn. Voor zover ik weet sowieso geen BN’ers, maar ik laat me graag verrassen. De helaas verhinderde gedeputeerde Adnan Tekin ook niet. Hij is wél een gemis. De provincie Noord-Holland was mede-eigenaar van de vroegere bruggencombinatie en heeft meebetaald aan de nieuwe exemplaren.

Maar met alle respect voor iedereen die er de 16de bij kan zijn of juist niet, ik verwacht in elk geval dat de échte helden wel zijn vertegenwoordigd bij het openingsfeestje. En dat zijn natuurlijk de bouwers van aannemer Vobi uit Vinkeveen die sinds medio april dit jaar dagelijks hebben gezwoegd aan dit stukje puike infrastructuur in Haarlemmermeer. In de verzengende hitte, in de nattigheid, in de modder, in de kou en als prooi van de wind op een kale vlakte. Want het bewuste stukje Haarlemmermeer kan toch niet echt herbergzaam worden genoemd.

Ik ben de afgelopen maanden een paar keer wezen kijken. Alsof de duvel ermee speelde, was het telkens hondenweer. Helm op, laarzen aan en luisteren naar de mooie verhalen van deze vakmensen die zich met hart en ziel inzetten. Mijn respect voor deze bikkels is alleen maar groter geworden. Ik hoop hen en u te zien. Laten we er een mooi feestje van maken!

Wethouder Marjolein Steffens – van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid)

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!