Gewoon Gelijk

Haarlemmermeer is Koploper Inclusie. Iets om trots op te zijn. En eigenlijk is het ook terecht, want we werken samen met onze inwoners en belangengroepen al jaren hard aan een inclusieve samenleving.

‘Gewoon gelijk’ is de titel van het werkplan 2018 van de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH). Een treffende titel en een waarheid als een koe. Het was dezelfde Belangengroep die Haarlemmermeer heeft aangemeld bij de VNG als Koplopergemeente. In maart mocht ik de thematafel van de BGH in de bibliotheek openen en lanceerde ik tijdens dezelfde bijeenkomst een app en website van Ongehinderd. Hun eerste rondgang in de polder liet zien dat er nog veel te doen is aan échte toegankelijkheid van de openbare gebouwen in Haarlemmermeer. Maar de bijeenkomst liet ook zien dat we er samen al hard aan werken de toegankelijkheid te verbeteren, naast allerlei andere zaken die op de Lokale Inclusie Agenda staan. En ik ben er trots op dat de BGH ons verraste met deze mooie nominatie. Zeker omdat het juist de BGH is die zicht heeft op de ervaringen van mensen met een beperking in onze gemeente en de stappen die we de afgelopen jaren hebben gezet. Samen met hen, samen met de ervaringsdeskundigen, samen met de mensen die het beste weten hoe we het beter kunnen maken voor iedereen.

Want we zijn gewoon gelijk.  En we moeten er naartoe dat dat in de praktijk ook echt zo is. Daarvoor is nog enorme inzet nodig, zowel van de gemeente als van onze inwoners en ondernemers. Waar iedereen z’n steentje aan bij moet dragen -soms een kleintje, soms een flinke steen- met de gemeente als aanvoerder en aanjager!

Onze ervaringen en de kansen die we zien én realiseren om van Haarlemmermeer een écht toegankelijke samenleving te maken, bespreken we daarom met de andere 24 Koplopers.  De uitkomsten daarvan delen we weer met andere gemeenten. Het is daarom belangrijk dat alle 25 Koplopergemeenten kansen zien én benutten, maar vooral dat zij anderen inspireren om hetzelfde te doen. Zo komen we er, door tastbare en breed gedragen oplossingen, dichter bij dat iedereen in Nederland onbeperkt mee kan doen, want iedereen is gewoon gelijk.  Dat was mijn boodschap bij het ondertekenen van het Manifest dat de Koplopers vorige week hebben ondertekend. Met het nieuwe actieplan van minister Hugo de Jonge en de actieplannen van de VNO/NCW en MKB Nederland krijgen we sterke wind mee in de rug om daarin te slagen!

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!