Goed voornemen? Goed voorbeeld!

Afgelopen dagen had ik wat vrije tijd ingepland. Wat tijd om hier en daar een boodschap te doen, een beetje uit te rusten en een rondje polder te doen. Heerlijk.
Tot mijn ergernis zag ik op verschillende plekken in Hoofddorp en Nieuw-Vennep vuilniszakken, karton en grofvuil bij de bakken in de brengparkjes staan. Waarom?
Als een bak vol is, neem je je spullen mee terug. Tenminste dat vind ik normaal.
Rond Oud en Nieuw gaan de brengparkjes dicht dus ik had mijn plastic, papier en glas opgespaard. Helaas is dat nodig, want als we de bakken niet afsluiten, zijn er mensen die denken dat ze er vuurwerk in kunnen gooien. Idioot maar waar.

Net zo idioot als denken dat je andermans spullen mag slopen. Gewoon omdat het kan.
En ook dat is weer gebeurd deze jaarwisseling. Prullenbakken, speelhuisjes, trapveldjes van kunstgras. Allemaal vernield met vuurwerk. Dat kost bakken met geld. Geld dat wij als Haarlemmermeerse samenleving op tafel moeten leggen. Zinloos en zonde.

Echt kwaad werd ik van de foto’s die ik zag op Facebook van de rotzooi die mensen hebben achtergelaten in de nacht van Oud en Nieuw. Kilo’s afgestoken vuurwerk en kartonnen verpakkingen op straat. Drie dagen nadat je het hebt afgestoken, ligt het er nog.
Wat denkt iemand die kilo’s vuurwerk afsteekt, dat een ander de achtergebleven troep wel opruimt? Ik begrijp dat niet. Je kan toch zelf wel bedenken dat dat je eigen verantwoordelijkheid is. Waarom moeten je buren naar de rotzooi kijken die jij hebt gemaakt en waarom zou een ander of de gemeente dit voor je moeten opruimen?
De ergernis van buren en wijkbewoners wordt deze dagen niet onder digitale stoelen of banken gestoken. Begrijpelijk.

Ik heb kortgeleden laten nagaan wat het kost om bijvoorbeeld Haarlemmermeers zwerfvuil op te ruimen. Schrik niet. Dat kost ons samen elk jaar ruim € 548.000. Ja, u leest het goed. Meer dan een half miljoen per jaar om op te laten ruimen wat we zelf op straat achterlaten. Dat is pas zonde van het geld. En dan heb ik de kosten van vernielingen buiten beschouwing gelaten. Ik kan u verzekeren, dat is een veelvoud van wat we aan zwerfvuil kwijt zijn..

We staan aan het begin van een nieuw jaar, veel mensen hebben goede voornemens. Ik geloof meer in het goede voorbeeld. Daarom roep ik alle Haarlemmermeerders, jong en volwassen, op geen rommel op straat te gooien, te stoppen met het vernielen van spullen in de openbare ruimte en geen spullen naast de bakken in de brengparkjes te zetten, maar het mee terug te nemen als de bak vol is. Zo houden we samen de wijken schoon. Maar ook geven we het goede voorbeeld. Aan onze kinderen, aan andere wijkbewoners, aan elkaar.

Minder zwerfafval in 2017 (in 2016 ruim 91 ton!), gewoon omdat het kan! Zodat we het geld dat we nu met zijn allen uitgeven aan het opruimen daarvan kunnen besteden aan dingen die plezierig zijn in plaats van ergerlijk. Ik wens u een mooi, gezond, schoon, heel en veilig 2017.

Marjolein Steffens-van de Waterbl

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!