Hacken van verkiezingen: wat is de impact?

De verkiezingen schijnen gehackt te kunnen worden. De zogeheten Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) blijkt zo lek is als een mandje. Afgelopen week is er veel berichtgeving hierover verspreid in de media. Om niks aan het toeval over te laten besloot Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de software helemaal niet meer te gebruiken en alles met de hand te doen. Raadslid Tim van Essen van HAP vroeg afgelopen donderdag in de gemeenteraad wat de impact hiervan is. Diverse gemeenten hebben namelijk al aangegeven problemen te verwachten bij het handmatig tellen van de stemmen; er zullen meer middelen en mankracht nodig zijn.

Burgemeester Theo Weterings gaf als antwoord op de vragen van Van Essen dat het langer kan gaan duren voordat op 15 maart de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen in Haarlemmermeer bekend is. Burgemeester Theo Weterings zei dat hij namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nauw betrokken is bij het overleg met de Kiesraad en Binnenlandse Zaken. Komende week wordt er meer duidelijk over mogelijke maatregelen, maar het is al wel duidelijk dat gemeenten straks meer geld kwijt zijn. Plasterk heeft al toegezegd die extra uitgaven te zullen vergoeden.

Zie HCnieuws voor meer informatie.

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!