HAP teleurgesteld over uitblijven maatschappelijke functie Spectrum

Haarlemmermeer – Lokale politieke partij HAP is teleurgesteld, dat voor het Spectrum in Hoofddorp uiteindelijk toch geen maatschappelijke functie is gevonden. “Dat het zwembad ging sluiten, was door de komst van het Koning Willem Alexander Sportcomplex onomkeerbaar”, stelt fractievoorzitter Johan Rip. “We waren echter hoopvol gestemd over de mogelijkheden om aan de rest van het complex een maatschappelijke functie te geven tot het moment waarop daar woningbouwontwikkeling van start zou gaan.”

“Vanaf 2007 hebben wij geprobeerd het zwembad open te houden. Aanvankelijk bestond daarvoor brede steun in de raad, maar gaandeweg haakten andere partijen af”, blikt Rip terug. HAP diende in 2014 in een uiterste poging het tij te keren een motie in. Daarin werd nogmaals geprobeerd het Spectrum te behoeden voor de sloophamer en te bestemmen voor een maatschappelijke functie. Die motie haalde uiteindelijk geen meerderheid. Na de verkiezingen is met het toetreden van HAP in het nieuwe college van B&W afgesproken, dat er alsnog ruimte werd geboden om een maatschappelijke functie te realiseren in het zwemgedeelte van het Spectrum. “Inmiddels hebben we begrepen, dat sindsdien meerdere initiatieven op hun haalbaarheid zijn getoetst. Helaas is volgens het college geen van die plannen haalbaar gebleken. Dat vindt mijn fractie natuurlijk heel jammer.”

Voor Rip gaat het dossier nu dicht. “Wij hebben lang tegen de stroom in moeten zwemmen, maar het is uiteindelijk niet gelukt. Spijtig, maar dat is de realiteit van de lokale democratie. Als je iets wilt bereiken, heb je een meerderheid nodig als het op stemmen aankomt. Soms wegen voor politieke partijen dan andere belangen mee, waardoor een realistisch doel tenslotte toch onhaalbaar blijkt. Als de wil ontbreekt wordt het lastig. Dit hebben we rond het Spectrum helaas meegemaakt.”

Rip is blij met de belangstelling die naar verluidt vanuit meerdere projectontwikkelaars is getoond om al in 2017 te starten met woningbouw op het terrein. “Woningbouw is een prioriteit in onze gemeente. Nu het erop lijkt dat we economisch uit het dal klimmen en de bouwmarkt ook weer aantrekt, is het wel zo plezierig, dat ook in de polder de vaart er weer in komt. Met concrete startdata als perspectief voor het Spectrum-terrein kan het risico van verloedering daar in elk geval flink worden gereduceerd. Dat stemt dan toch weer tevreden.”

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!