Marjolein Steffens – ‘Heavy’ podcast jongerenwerkers voor YouChoose
Als ze alle delen heeft gehoord is haar oordeel: een dringend luisteradvies, voor jong en oud. Als ze luisteren verplicht zou kunnen stellen, zou ze dat zeker doen.
Recensie
Jongerenwerker Gijs Heijnis en stagiaire Saskia Veenboer zijn blij met deze recensie. “De gesprekken die we voor de podcast hebben gevoerd, hebben ook op onszelf grote indruk gemaakt.” Door de reactie van wethouder Marjolein Steffens zetten zij de reportage nu met nog meer vertrouwen online. Dat doen ze op vrijdag 25 februari.
YouChoose
De podcast is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste bijdrage die jongerenwerkers leveren aan de al enige tijd lopende YouChoose-campagne. Hiervoor trekken gemeente, politie, straatcoaches en MeerWaarde met elkaar op.
Directe aanleiding was een roofoverval eind 2019 door twee jongens van toen 15 en 16 jaar die de 64-jarige Tom Manting het leven kostte. Dat ook in Haarlemmermeer jongeren een mes bij zich dragen, werd op gruwelijke wijze en in één klap duidelijk.
Aangrijpend
De podcast van Gijs Heijnis en anderen is zonder meer zeer aangrijpend, in straattaal: heavy. Niet in de laatste plaats doordat ook Saskia Manting aan het woord komt. Het is best moeilijk om de ogen droog te houden als zij zegt dat het al heel mooi zou zijn als zij door dit en andere interviews te geven in de toekomst één steekpartij kan voorkomen.
Rode draad
In de podcast zitten ook (straat)interviews met jongeren, met de politie, met een kinderrechter, met een getuige van een steekincident en met een ervaringsdeskundige die vertelt over hoe het is om vast te zitten in de jeugddetentie.
Duidelijk wordt ook weer door deze podcast dat incidenten met steekwapens een gigantische impact hebben. Op een veel grotere groep mensen dan je wellicht in eerste instantie denkt. Een andere rode draad wordt gevormd door de gevolgen voor de dader. Ook die zijn enorm.
Donald Duck
Na je celstraf ben je er nog lang niet vanaf, vertelt de ervaringsdeskundige wiens stem is vervormd. Ook al klinkt hij als Donald Duck, er valt weinig te lachen. In zijn hoofd blijft het spoken vanwege de gevolgen van zijn tijd in de jeugddetentie. Naast de emotionele gevolgen van detentie moet een dader van een steekincident soms ook een boete betalen aan het slachtoffer of nabestaanden. Dat kan een bedrag zijn van zes cijfers. “Daar ben je heel je leven mee bezig. Tel daarbij op dat met een strafblad de banen niet voor het opscheppen liggen en je met zo’n boete ook geen hypotheek kunt krijgen en het zal duidelijk zijn dat je financiële situatie altijd een bron van zorg zal blijven”, zegt Gijs Heijnis.