Helpende Handen

Vorige week speelde ik op basisschool De Zilvermeeuw in Lisserbroek het spel ‘Ren je rot’. Ik voelde me éven net als vroeger, mede-vijftig plussers weten vast wat ik bedoel.

Editie 2018 ging over zwerfafval, een hardnekkig probleem dat overal ter wereld de kop op steekt.

Na elke quizvraag renden de kinderen naar clicko A, B of C. Was je antwoord juist? Dan kregen ze een stuk zwerfval mee voor hun team.
Met het spelen van dit spel gaven wij -de kinderen, NMCX, de school en ik- de aftrap voor het landelijke project Let’s do it kids, clean up’. Een project waarmee kinderen worden gestimuleerd om het zwerfafval dat ze op weg van huis naar school tegenkomen op te ruimen.

Want het is verbazingwekkend hoeveel zwerfafval er ligt. Plastic flesjes, blikjes, peuken, verpakkingsmateriaal, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op straat vinden. Dat zwerfafval komt daar natuurlijk niet zomaar: dat gooien wij op straat, iets wat u en ik thuis nooit zouden doen. En, ook slecht voorbeeld doet slecht volgen. Kinderen doen dit niet uit zichzelf.

Zwerfafval heeft op veel vlakken enorm veel schadelijke gevolgen. Plekken waar veel zwerfafval ligt zien er lelijk en onverzorgd uit en zorgen voor een onveilig gevoel. Zo’n berg zwerfafval zegt in feite dat er op die plek niemand oplet, dat alles daar kan. Zwerfafval zorgt ook voor grote ecologische schade. Wie kent inmiddels niet de beelden van dieren die verstrikt raken in plastic afval en daardoor een gruwelijke dood sterven.

U kent inmiddels allemaal wel de term ‘plastic soep’. Dat is het eindresultaat van alles dat WIJ op de grond laten vallen en niet oprapen. Die plastic soep, die krijgen u en ik uiteindelijk letterlijk weer op ons bord, omdat het via de voedselketen gewoon weer in ons eten terecht komt. De scholen in Haarlemmermeer besteden samen met NMCX en De Meerlanden veel aandacht aan het opruimen van afval. Maar we doen meer: onze gemeente is ook lid van de statiegeld-alliantie. Want als je geld terugkrijgt voor je flesje, ben je minder snel geneigd om het op straat te gooien. En gelukkig zijn in onze polder al veel inwoners die er een sport van maken om zwerfafval op te rapen en in de juiste bak te gooien.

Zaterdag 15 september is het World Clean Up Day. Het zou mooi zijn als we dan om te beginnen allemaal ons afval in de bak gooien in plaats van er naast. En ziet u wat naast de bak liggen? Help dan een handje en raap het op. Zo houden we onze gemeente schoon en mooi, en helpen we mee aan het behoud van flora en fauna. En dat willen we toch allemaal? Een schone en verzorgde leefomgeving waar we met plezier wonen!

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!