‘Het Spectrum sterft een stille dood’


Hoofddorp (22  januari 2014) Het college moet eerlijk zijn over zwembad het Spectrum. Die oproep doet HAP. Volgens de partij is de gemeenteraad nooit een ordentelijk besluit voorgelegd of het zwembad moet sluiten of open kan blijven als het Huis van de Sport gereed is. Dat moment komt steeds dichterbij, terwijl het er nu op lijkt dat de gemeenteraad buitenspel is gezet.

Het oplossen van het tekort aan zwemwater in Haarlemmermeer kent een lange geschiedenis. Al vanaf eind jaren 90 wordt er in de politiek over gesproken. In 2005 nam de gemeenteraad het besluit om naast zwembad Het Spectrum in de zuidrand van Hoofddorp een nieuwe sporthal-zwembadcombinatie te bouwen, gelijkend op De Estafette in Nieuw-Vennep. Hiervoor werd door de gemeenteraad een bedrag van 28 miljoen euro gereserveerd. Het raadsbesluit werd echter door het daarop volgende college van B&W onder in een bureaulade gelegd, tot in 2007 de plannen voor het Huis van de Sport bekend werden gemaakt. Geschatte kosten 47 miljoen euro. Daarbij moest zwembad Het Spectrum zijn deuren sluiten, het mocht geen concurrent worden van het nieuwe zwembad. “De gemeenteraad ging daar niet direct mee akkoord”, herinnert HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water zich. “De meeste oppositiepartijen wilden Het Spectrum openhouden. Toenmalig collegepartij GroenLinks ging alleen akkoord met de bouw van Het Huis van de Sport als het college zich tot het uiterste zou inspannen om Het Spectrum te behouden. Het college zegde dit toe, maar we moeten nu vaststellen dat GroenLinks met een kluitje in het riet is gestuurd”.

Geruchten
In 2012 zou de gemeenteraad definitief besluiten over Het Spectrum. Marjolein Steffens: “Het gaat dan alleen over het zwemgedeelte, de sporthal moet in stand blijven omdat de gemeente verplichtingen heeft naar de KSH die er gebruikt van maakt voor haar gymlessen. Maar een voorstel over de mogelijkheden voor het openhouden van het zwemgedeelte is de raad nooit voorgelegd. En als je er over begint reageren de collegepartijen als door een wesp gestoken.” Inmiddels zingen er geruchten rond dat het Koning Willem-Alexander Sportcomplex, zoals het inmiddels 56 miljoen euro kostende Huis van de Sport gaat heten, officieel op 7 maart a.s. wordt geopend. “Ik heb dat gerucht ook gehoord, maar formeel ben ik hierover nog niet geïnformeerd. Op vragen van mijn fractie heeft de wethouder wel gezegd dat sommige activiteiten van het Spectrum al worden overgeplaatst voor de officiële opening. Zo zachtjes aan zal het stiller en stiller worden in het Spectrum en zal een goede sportvoorziening, waar nog steeds veel inwoners uit de omliggende wijken plezier beleven, zijn deuren sluiten.”

Open houden
HAP wil nog één poging doen om het Spectrum open te houden. Onder meer door te kijken of er commerciële partijen zijn die de exploitatie op zich willen nemen. “Wij komen tot de conclusie dat dit nooit serieus is onderzocht. Het is nu zaak dat de sloophamer weg blijft tot na de gemeenteraadsverkiezingen, dan zullen we opnieuw proberen om een raadsmeerderheid achter ons standpunt te krijgen”, aldus Steffens.

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!