Hoe jonger, hoe beter

Een paar weken geleden kwam de eerste kinderraad van Haarlemmermeer bijeen. Een lang gekoesterde wens van de gemeenteraad ging in vervulling. Een geweldige manier om kinderen de waarde van democratie, vrijheid van meningsuiting, participatie en samenwerken te laten ervaren!
Als kers op de taart werd die dag ook de eerste kinderburgemeester van Haarlemmermeer gekozen, Merel Breur uit Aalsmeerderbrug. Zij zal de grote-mensen-burgemeester een jaar lang vergezellen bij leuke activiteiten.

Voor mij, als wethouder jeugd en participatie, zijn de stem én betrokkenheid van jonge Haarlemmermeerders van groot belang. Daarom is er in 2015 een groot onderzoek gedaan onder kinderen en jongeren, om te achterhalen wat hen bezighoudt, welke kansen ze zien en welke zorgen ze hebben. Op die uitkomsten is in 2016 het Jeugdbeleid gebaseerd; de top 5 prioriteiten van de jeugd zelf zijn omgezet in acties die inmiddels zijn uitgevoerd!

(Kinderburgemeester)

De Kinderburgemeester krijgt de kinderburgemeesterketting omgehangen door burgemeester Theo Weterings
Binnenkort gaat ook een andere wens van de gemeenteraad (en zeker ook van mij) in vervulling. Onder leiding van voormalig jongerenambassadeur Jaimie Hooi start de jongerengemeenteraad in Haarlemmermeer. Ik ben daar waanzinnig trots op. Jaimie zei eerder tijdens een bijeenkomst van het open proces Hoofddorp-Centraal: “Stap meer op jonge mensen af. Geef jongeren een stem. Laat ze zelf een presentatie geven, hun ideeën pitchen!”. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Door deel uit te maken van de jongerengemeenteraad ervaren jongeren de democratische besluitvormingsprocessen uit de eerste hand. Maar ook worden zo vaardigheden aangeleerd en getraind. Samenwerken, verschillen benadrukken én overbruggen, plannen maken en bespreken, debatteren, elkaar overtuigen, teveel om op te noemen. Vaardigheden die zowel in je persoonlijke leven als bij een studie of in je (latere) professionele leven enorm gaan helpen om je doelen te bereiken. En bovendien een mooie basis voor actief burgerschap.

Kortgezegd: meedenken, meepraten en meebeslissen: hoe jonger geleerd, hoe beter!

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!