Met wie deel jij je vis?

Nieuwsgierig was ik. En geboeid. Ik was Dragon. Een leuke rol die ik mocht vervullen bij het Festival Lokale Democratie afgelopen oktober. Lisa Hu was aansprekend, inspirerend en overtuigend met haar pitch over Terra Nova in de Dragons Den. En ik was meteen verkocht.
“En terecht. Ze bedacht een bordspel over een onbewoond eiland dat lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen brengt. Ze creëerde een minimaatschappij waar elke speler een rol kiest en gedurende het spel met dilemma’s wordt geconfronteerd die besproken moeten worden.
Met wie ben je bereid je vis te delen en waarom? Hoe lang voed je een zieke eilandbewoner met jouw eten? En wat doe je als zich nieuwelingen aandienen op het eiland?

Het spel brengt het gesprek op gang, dwingt je kritisch je wensen en mogelijkheden te bekijken en daagt je uit je in een ander te verplaatsen.
Precies die vaardigheden die de samenleving ook van ons vraagt. Zelfstandig denken en handelen, rekening houden met de grenzen van een ander en verantwoord voor jezelf opkomen. En wat een timing.
In een tijd dat de samenleving verhardt, onderling begrip en acceptatie soms ver te zoeken zijn en het steeds meer nodig is je stem te laten horen, kun je niet jong genoeg beginnen om deze vaardigheden te leren. Dat begint thuis.
In mijn thuis werd het uitgangspunt ‘leer mij het zelf te doen’ in de praktijk gebracht. Dus zelfstandig denken en handelen stimuleren, je eigen beslissingen nemen -natuurlijk passend bij je ontwikkeling- en veel praten met elkaar waren (en zijn) dagelijkse kost. Best lastig soms want, laat je je kleuter in pyjama naar school gaan? Wij dus wel. Niet gevaarlijk -wel grappig overigens- dus gewoon laten gebeuren. Leerzaam en effectief kan ik je uit ervaring zeggen. En zo zijn er vele voorbeelden te noemen die vanaf jonge leeftijd helpen om je te vormen, je te laten zijn en worden wie je bent als mens. Als onderdeel van de samenleving. Waar we samen verantwoordelijk voor zijn.

Ook op school moet gewerkt worden aan je morele kompas. En daarom ben ik trots én blij dat alle leerlingen op Haarlemmermeerse basisscholen met Terra Nova de kans krijgen dat kompas in te stellen. Door uitdagingen aan te gaan, dilemma’s te slechten en hun horizon te verbreden. Mooi dat dit kán in Haarlemmermeer. Trots dat we dit gaan doen.Ik wilde dat ik het ook had kunnen spelen.”

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!