mogelijke verhuizing CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45

Onderstaande vragen zijn door HAP gesteld aan het college van B&W:

Geacht College,

Gisteren hebben wij uit de media vernomen dat een verhuizing van CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 uit Fort Aalsmeer in Aalsmeerderbrug aanstaande is. Het museum presenteert al sinds 1996 op educatieve en informatieve wijze een grote tentoonstelling over de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog binnen de gemeente Haarlemmermeer en is daarmee onderdeel van ons cultureel erfgoed.

  1. Is het College met ons van mening dat het behoud van een dergelijk museum essentieel is voor de instandhouding van ons cultureel erfgoed?
  2. Wat zijn voor het College de redenen geweest om dit museum te gaan verhuizen?
  3. Heeft een mogelijk vertrek ook nog invloed op de omliggende functies van Fort Aalsmeer, zoals de loodsen gevestigd nabij het Fort waar nu een aantal (schiet)verenigingen zijn gehuisvest? Of zijn daar verder geen concrete plannen voor?
  4. Wanneer is het College voornemens de Raad formeel hierover te informeren?

Indien een dergelijke verhuizing gaat plaatsvinden roept dat bij ons meteen een déjá vu op naar de verhuizing van een schietvereniging en lokale ondernemer uit ’t Fort Hoofddorp, dat inmiddels al meer dan 5 jaar leegstaat en dus ook geen inkomsten over zijn ontvangen.

  1. Is het College met ons van mening dat – gezien de historie van ’t Fort – een mogelijke verhuizing pas moet plaatsvinden als er ook concreet geïnteresseerde kopers/huurders zijn, zodat een periode van lange leegstand zoals ’t Fort in Hoofddorp wordt vermeden en het museum rustig kan zoeken naar een andere geschikte locatie?

Uit onze informatie blijkt dat er momenteel een inventarisatie en besprekingen gaande is voor een (tijdelijke) locatie in Nieuw-Vennep voor het museum.

  1. Kan het College aangeven welke locatie u voor het museum op het oog heeft en wat betekent ‘tijdelijk’?
  2. Kan het College concreet aangeven of er na een mogelijke verhuizing van het museum iets in de subsidierelatie tussen gemeente en museum veranderd?
  3. Kan het College ons inzicht geven in de jaarlijkse kosten voor de gemeente Haarlemmermeer om het museum te kunnen blijven huisvesten in het Fort? En kunt u daarnaast aangeven wat mogelijke commercialisering zou opleveren?

In afwachting van uw antwoord, groeten wij u vriendelijk.

Tim van Essen
Raadslid HAP

 

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!