Ontroerende logica

Zo vaak kom ik niet op een beurs. Gewoon niet echt iets voor mij. Donderdag was de uitzondering die de regel bevestigt. Het was de Dag van de Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht.

Voor de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landbouwarchitectuur een mooie gelegenheid het eerste exemplaar van het nieuwe themanummer Herdenken van het vakblad Tuin en Landschap aan te bieden aan de loco- burgemeester van Haarlemmermeer.

Nou vraagt u zich wellicht af vanwaar de keuze het eerste exemplaar aan Haarlemmermeer aan te bieden. En eigenlijk is dat een heel mooie keuze. In dit themanummer staat namelijk een bijzonder artikel over het Nationaal Monument MH17 dat in Vijfhuizen staat. Het is onderdeel van een serie artikelen over bijzondere gedenkplaatsen in Nederland.

Voorafgaand aan het aanbieden van dit bijzondere eerste exemplaar hield landschapsarchitect Robbert de Koning een lezing over de totstandkoming van het monument. Een bijzondere lezing waar de dilemma’s en soms moeilijke keuzes van de nabestaanden én de ontwerpers van het monument een plek kregen.

Ik deel in dit blog graag de woorden die ik heb gesproken na het in ontvangst nemen van dit mooie themanummer op deze bijzondere middag:

Hartelijk dank meneer Kuipers, dank u redactie van Tuin en Landschap, dank u Robbert de Koning.
Bedankt voor de warme aandacht die u heeft geschonken aan het MH17- monument, dat in Vijfhuizen een plek heeft gekregen.

Eén van de dorpen van de gemeente Haarlemmermeer, die ik hier vandaag vertegenwoordig als locoburgemeester.
Het college vindt het een eer om het MH17- monument binnen haar gemeentegrenzen te hebben.

Ik benadruk dat het niet ons monument is en dat het ook niet onze keuze is geweest om het een plek in Haarlemmermeer te geven.
Ik zeg dit niet om ook maar enige afstand te scheppen.

Integendeel.

Ik zeg dit om onze feitelijke positie ten opzichte van het monument te duiden. En om eventuele misverstanden te voorkomen.

Het MH17- monument is een initiatief van de nabestaanden,
Het MH17-monument is een landelijk monument,
Het MH17-monument staat in Haarlemmermeer omdat dat de wens is van de nabestaanden.

De achterliggende gedachte bij de voorkeur voor juist déze locatie doet mijn hart zeer.

Haarlemmermeer, in het bijzonder Schiphol, nog preciezer: de Polderbaan bij het dorp Vijfhuizen was de laatste plek waar hun dierbaren vaste voet aan de grond hadden. Voor 196 van hen voet aan de grond van hun vaderland.

Een logica die mij nog altijd diep ontroert.
Een logica die er ook voor zorgt dat, hoewel het monument geen Haarlemmermeers monument is, de betrokkenheid vanuit mijn gemeente van meet af aan groot is geweest.

Zo hebben vrijwilligers uit Vijfhuizen tot kort voor de officiële opening gewerkt aan het schoonhouden van het herinneringsbos.

Zelf mocht ik met leerlingen van twee basisscholen 250 zelfgekweekte zonnebloemen bij het monument plaatsen. En dat is gebeurd met liefde kan ik u zeggen.

Het MH17-monument heeft nu al de functie die we ook graag willen dat de begraafplaatsen in Haarlemmermeer vervullen, die van waardige gedenkparken met een grote betrokkenheid vanuit de samenleving.

Ik concludeer dat het MH17-monument feitelijk niet van ons is, maar al wel heel erg bij Haarlemmermeer hoort. En ook al met liefde en toewijding in de lokale samenleving is opgenomen.

En dus zowel vanuit het hoofd als het hart in Haarlemmermeer op zijn plaats is.

Dank u

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!