Opgeruimd staat netjes – Blog Marjolein Steffens

Ja. Ook ik behoor tot de inwoners die, geïnspireerd door het thuisblijven, de zolder is gaan opruimen.
Dat leverde een hoop troep op. En ja, die moest ik kwijt. Dat gold ook voor bijvoorbeeld boeken, schemerlampjes en een platenspeler. U kent dat wel, de categorie ‘troep’ waarvan je het zonde vindt om met grofvuil mee te geven. Maar die je toch niet langer een plek in je huis gunt.

Want we zijn aan het opruimen, nietwaar?
Om een lang verhaal kort te maken: deze spullen hebben via-via een prima bestemming gevonden en staan niet meer doelloos op onze zolder. Weer een andere categorie belandde bij onze kinderen. Bleven over dingen als fotolijsten, een staande lamp, prikborden, oude kussens, potjes, bakjes, en schaaltjes. De lange wachttijden bij de milieustraten schrokken me af. Daarom een afspraak met Meerlanden gemaakt. Die haalt tot maximaal twee kuub per jaar gratis op. Geheel conform de afspraak is alles onder de carport verwijderd.

Kortom, de zolder is opgeruimd, klaar is Marjolein! Wat moet ik hiermee, denkt u misschien. Nou, als u eens een kijkje neemt bij de brengparkjes, dan ziet u dat ‘opgeruimd staat netjes’ ook een heel andere betekenis kan hebben. Behalve vuilniszakken staan er naast menige bak onder meer matrassen, bankstellen en karton dat zo te zien om koelkasten, pc’s en wasmachines heeft gezeten. De categorie ‘als ik er maar vanaf ben’.

“A-sociaal”, zei collega-wethouder Mariëtte Sedee daarover onlangs in de gemeenteraad. Ik had er graag een tweestemmig koortje van gemaakt want ze heeft alle gelijk van de wereld. Ook ik erger me aan dit gedrag, niet alleen als wethouder die over het zwerfafval gaat maar ook als mede-inwoner, wijkbewoner en buurvrouw.

Op Twitter word ik regelmatig bevraagd en bestookt met trieste, boos makende ansichtjes van de verschrikkelijke kolerezooi in verschillende wijken. Vaak met een al dan niet verwijtende vraag erbij. Kan er niet meer worden opgehaald, kan Meerlanden niet zus en de gemeente zo doen.
Nee, nee, nee.
Al een paar keer hebben Meerlanden en wethouder Mariëtte Sedee (zij gaat over, zeg maar, alles wat in de bakken gaat en over de bakken zélf en ik over alles wat ernaast ligt) tekst en uitleg gegeven. Meerlanden kan écht niet nog méér doen. Als de bakken vol zijn, moet de zak gewoon terug mee naar huis, laat staan dat je er allerlei grofvuil kunt dumpen.
Kortom, inwoners zijn zelf de oplossing van het probleem. Ze kúnnen het ook oplossen want er zijn tal van legale, bruikbare wegen voor verschillende afvalsoorten voor ze gebaand. Het klopt dat ze daarvoor betalen. Maar betaling van de afvalheffing is geen enkel excuus voor het lukraak dumpen van je rotzooi.
Wat ik kan, kan u ook, wat ik moet, moet u ook. Samen houden we de wijk schoon. Alleen als we dat samen en allemaal doen, staat opgeruimd netjes.

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!