Samen sterk tegen pesten
“Ik heb de mijne gezegd dat ie mag slaan als ze niet stoppen met pesten” zegt een moeder, “anders houdt het nooit op”.
Het kan een verwoestend effect hebben op kinderen. Sterker nog, de effecten worden vaak jaren later nog gevoeld door het slachtoffer. Soms is de pijn van jarenlang pesten zo groot dat het je vormt en daarmee je hele leven beïnvloedt.
Als wethouder Jeugd maar ook als moeder houdt het me bezig.
Ook mijn kinderen hebben er mee te maken gehad. De één liet het koud, de ander is er door veranderd. En juist dát maakt me razend.
Niemand heeft het recht het leven van een ander, van een kind, zo te verzieken dat het andere keuzes maakt, dat het onzichtbaar wil zijn, dat het zelfbeeld negatief wordt en ga zo maar door.
Maar wat kunnen we er aan doen? Als mens, als moeder heb ik zo mijn eigen ervaringen en kan ik zeggen dat het zeker invloed heeft gehad, maar dat het de ontwikkeling van mijn kind niet zodanig heeft beïnvloed dat de effecten nu nog zichtbaar zijn. Voelbaar wel. Tot m’n verdriet.
Als bestuurder heb ik me er aan verbonden er tegen op te treden waar dat kan. Met scholen, met kinderen en jongeren, met hun ouders, waar dat kan, ga ik het gesprek aan en zet ik me in om pesten onze mooie polder uit te werken.
En daar hebben we iedereen voor nodig.
Ouders, die hun kinderen moeten leren verdraagzaam en empatisch te zijn en ze weerbaar te maken tegen pestgedrag. Docenten, die ons signalen geven over de sfeer in de school en die we willen steunen in hun strijd voor een leefbare en pestvrije school. Maar vooral de kinderen en jongeren zelf. Hun ervaringen en advies zijn cruciaal.
Zij hebben ons in het Jeugdonderzoek uit 2015 onomwonden verteld dat ruim 10% van hen dagelijks gepest wordt. Het is dus ook in Haarlemmermeer een hardnekkig probleem. Het raakt weliswaar een kleine groep, maar de effecten zijn soms funest.
We hebben juist kinderen en jongeren zelf nodig om ons te leren hoe we het samen kunnen bestrijden. Van hen hebben we gehoord dat ze zien en merken dat het op scholen bespreekbaar wordt gemaakt, maar dat dat vaak de plek is waar gepest wordt. Dat het heel moeilijk is om in je klas een eerlijk gesprek te hebben over pesten en gepest worden omdat pester, meelopers en gepeste juist daar vaak bij elkaar zitten en dus niet vrijuit kunnen praten. De klas is niet altijd een veilige omgeving voor pester of gepeste om zich uit te spreken.
Juist omdat kinderen en jongeren ons dat hebben laten weten vragen we hen actief mee te denken en mee te praten over een aanpak tegen pesten die écht werkt. Dat doen we structureel op allerlei plekken en allerlei manieren in Haarlemmermeer.
Tijdens de Week Tegen Pesten van 18 tot en met 22 september doen we dat met meer kabaal.
Dan wordt er landelijk extra aandacht besteed aan pesten, met de nadruk op online pesten. Daarom zijn er in september in Haarlemmermeer extra voorlichtingsbijeenkomsten, bezoekt HALTde basisscholen over online veiligheid, gaan jongeren met elkaar in gesprek en ga ik de VO scholen langs met een boodschap én een vraag aan jongeren. Een delegatie jongeren van alle scholen zal mij, maar ook de schoolrectoren en jeugdhulporganisaties, in oktober adviseren vanuit de gesprekken die zij hebben gehad en de ideeën die ze hebben om pesten de polder uit te krijgen.
Ik kijk er naar uit.
Ik luister, ik praat en ik blijf me inzetten.
Doe jij ook mee?
Samen staan we sterker tegen pesten!
Marjolein Steffens-van de Water