Stankoverlast de Meerlanden
Afvalbedrijf De Meerlanden heeft een flinke boete aan de provincie Noord-Holland moeten betalen, omdat de stankoverlast in Rijsenhout maar blijft voortduren. De provincie heeft onder druk van een dwangsom maatregelen geëist: eerst een boete betalen en als de maatregelen worden genomen krijg je het geld terug.
Die maatregelen werden niet genomen. De dwangsom werd daarop verbeurd verklaard en De Meerlanden was het geld kwijt.
Dat zegt VVD-wethouder Derk Reneman in antwoord op vragen van de gemeenteraad. HAP-raadslid Brigitte van der Erve vroeg Reneman waarom het zo lang duurt voordat brieven van omwonenden naar de gemeente worden beantwoord. In die brieven doen de mensen hun beklag over de stankoverlast van De Meerlanden.
Die overlast is er sinds een nieuwe vergistinginstallatie in gebruik werd genomen. Met die installatie wordt van groente-, fruit- en tuinafval biogas gemaakt. De Meerlanden is al maanden koortsachtig op zoek naar de oorzaak van de stankoverlast. Die is inmiddels wel afgenomen, maar nog niet helemaal verholpen.
Klachten
Van der Erve wijst er op dat Rijsenhouters op 27 november een brief naar de gemeente schreven en nog steeds geen antwoord hebben gekregen. Op 18 december werd weer een brief gestuurd over de kwestie en die is ook nog niet beantwoord. ,,Dat is niet de eerste keer. In juli werd de zaak ook al aangekaart. De gemeente moet die klachten wel serieus nemen’’, aldus Van der Erve.
Dat gebeurt zeker, volgens wethouder Reneman. Het punt is dat de gemeente weliswaar aandeelhouder van De Meerlanden is, maar het toezicht is een taak van de provincie. Als de gemeente klachten krijgt moet eerst bij de provincie worden geïnformeerd voordat een antwoord aan de inwoners kan worden gegeven en dat kost tijd.
,,Los daarvan hebben we als gemeente wel een gesprek gehad met de directie van De Meerlanden’’, aldus Reneman. ,,Lastig punt is dat niet helder is hoe groot de overlast is en wat er tot nu toe aan is gedaan. Dat de provincie een dwangsom heeft opgelegd die verbeurd werd verklaard, geeft wel aan hoe ernstig de situatie is. Zodra we meer weten zullen we de inwoners informeren.’’
Van der Erve vindt dat niet genoeg. Zij wil dat de wethouder in gesprek gaat met de mensen die te kampen hebben met de stankoverlast. Reneman zegde dat toe.
Dit bericht komt uit het Haarlems Dagblad van 2 Februari.