Trots

Ik ben trots op mijn wijk Linquenda en mijn dorp Nieuw-Vennep. “Waarom dan?” hoor ik u vragen. Om heel veel redenen die ik graag met u deel.

Afgelopen woensdag was ik als stembureau-lid aanwezig in het wijkcentrum Linquenda, waar bij elke verkiezing een stembureau wordt ingericht. Al meer dan 20 jaar doe ik dat met veel plezier met grotendeels dezelfde ploeg wijkgenoten. Het is een enorm lange dag en altijd hard werken maar we maken het wel gezellig met de bezoekers en elkaar.
Dit jaar liep het echt storm op de dag van de verkiezingen. We zijn gewend aan een hoge opkomst in onze wijk maar dit was echt opvallend. En vrijdag werd het bekend: de gemiddelde opkomst in Haarlemmermeer was 83,6%. In Linquenda zelfs 89,7%. En de kleine kernen Buitenkaag en Zwaanshoek spannen de kroon met een opkomst van 90,9%
Een geweldige opkomst, echt iets om trots op te zijn!

Maar er gebeurt meer in Linquenda.
Zoals een proef met een nieuwe manier van afval inzamelen. Winst uit je afval heet de proef. Alle grondstoffen -zoals plastic, groen en drinkpakken- worden apart ingezameld waardoor er maar een klein deel restafval overblijft. Doel is maximaal 20 kg restafval per inwoner per jaar. Dat betekent recycling van grondstoffen en minder afvalstoffenheffing. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Ik ben er trots op dat ook in mijn wijk inwoners willen meedoen aan één van de drie proeven in Haarlemmermeer om de beste manier van afval inzamelen te vinden.

En ook de jongeren in Nieuw-Vennep zijn actief. Na het jeugdonderzoek onder alle kinderen en jongeren in Haarlemmermeer bleek dat er echt behoefte was aan meer activiteiten voor jongeren in Nieuw-Vennep. Omdat jongeren zelf het beste weten wat ze willen, is een oproep aan ze gedaan om activiteiten voor een grote groep jongeren te bedenken, een plan te maken hoe dat gerealiseerd kan worden én geld in te zamelen naast een startbedrag van de gemeente. En de inzendingen waren echt tóp! Inmiddels worden drie plannen uitgewerkt, waar we binnenkort meer van gaan horen. Wat ben ik trots op deze jongeren, die hun stem krachtig hebben laten horen én hun handen uit de mouwen hebben gestoken om hun wens uit te laten komen.

Er gebeurt gewoon heel veel in mijn wijk, in mijn dorp.
Kortgeleden organiseerde de dorpsraad een enquête en aansluitend een informatie en gespreksavond voor inwoners en politiek om te praten over de zoektocht naar balans tussen groei en leefbaarheid door de aanwezigheid van luchthaven Schiphol.
Ook is er in Nieuw-Vennep een pilot gebiedsgerichte samenwerking gedaan om met inwoners in gesprek te gaan, de betrokkenheid te vergroten en samen na te denken over een veiliger leefomgeving. Daarnaast worden in het wijkgebouw allerlei activiteiten georganiseerd om de samenhang binnen de wijk te versterken. Veel vrijwilligers steken de handen uit naar elkaar, naar wijkgenoten. Samen een hapje eten, een activiteit organiseren, plezier maken en elkaar helpen.

Voor mij wordt het steeds duidelijker. Mijn wijk- en dorpsgenoten wíllen meedenken, meepraten en meebeslissen. En dat dóen ze ook. Ze laten hun stem horen, signaleren, steken hun hand uit naar elkaar, maken samen plannen en denken én doen mee aan oplossingen voor hun wijk en hun dorp.

Net als zo veel anderen in zoveel andere wijken en dorpen in ons Haarlemmermeer.
En daar ben ik trots op.

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!