Verhuur woningen via digitale platformen

Onderstaande vragen zijn door HAP aan het College van b&w gesteld:

Geacht College,

De voortgaande digitalisering van onze samenleving heeft geleid tot nieuwe vormen van logiesaanbod door verhuur van particuliere woningen en sociale huurwoningen voor vakanties. Het aanbod is wisselend. In Amsterdam gaat het al snel om duizenden woningen, in Haarlemmermeer vooralsnog om tientallen. De effecten van dergelijke verhuurplatformen zijn divers. Enerzijds kan het een lucratieve business zijn voor inwoners die extra willen verdienen door hun woning te verhuren. Anderzijds blijkt dat het verhuren van particuliere en sociale huurwoningen via platformen zoals Airbnb een opwaarts effect heeft op de lokale huizenprijzen. Daarnaast komen er ook signalen binnen bij onze fractie dat het verhuren overlast met zich mee kan brengen. Inmiddels hebben niet alleen Amsterdam, maar ook Den Haag, Rotterdam en Utrecht regels ingesteld voor de verhuur van woningen via verhuurplatformen als Airbnb. Vooralsnog zijn er geen afspraken gemaakt binnen onze gemeente over hoe we omgaan met dit nieuwe fenomeen. Daarom heeft mijn fractie de volgende vragen:

  1. Wat is het standpunt van het College betreffende het verhuren van (sociale huur) woningen via dit soort digitale platformen?
  2. In hoeverre is de huidige regelgeving toegesneden op de nieuwe vormen van tijdelijke verhuur?
  3. Heeft het College kennis over de mate van overlast die gecreëerd wordt door veelvoudige Airbnb boekingen op één locatie?
  4. Is het College voornemens om informatie over het verhuren van woningen te plaatsen op de website van Haarlemmermeer?

 

In afwachting van uw antwoord, groeten wij u vriendelijk.

Tim van Essen
Raadslid HAP

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!