Veteranendag 2018

Woensdagavond 6 juni 2018 organiseerde de gemeente Haarlemmermeer voor de tiende keer haar jaarlijkse Veteranendag: een eerbetoon aan alle veteranen verbonden aan Haarlemmermeer. Bij afwezigheid van waarnemend burgemeester Onno Hoes was de eer en het genoegen aan mij, als locoburgemeester, om de vele veteranen die Haarlemmermeer kent in schouwburg De Meerse in Hoofddorp te verwelkomen. Het beloofde een mooie avond te worden met onder meer de Marinierskapel der Koninklijke Marine en een optreden van musicalster Marjolein Teepen. En mooi was het inderdaad ook, afgaand op de vele reacties!


Veteranendag Haarlemmermeer 2018 in Schouwburg De Meerse.

Onze Veteranendag is een prachtige manier om onze veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden, te bedanken. Het is voor veteranen op hun beurt een goede gelegenheid om bekenden weer te zien, te horen hoe het met hen gaat en herinneringeren op te halen. De landelijke Veteranendag vindt plaats op zaterdag 30 juni a.s. in Den Haag. Met onder meer een kleurrijk defilé van 4.000 veteranen en militairen en tal van historische en moderne legervoertuigen belooft het een waar spektakel te worden!

Maar met het spektakel en het gezellig samenzijn gaat nog steeds voor velen ook verdriet, gemis en pijn gepaard. In mijn toespraak namens het gemeentebestuur van Haarlemmermeer sprak ik niet alleen mijn waardering voor onze veteranen uit maar kwam dit ook tot uitdrukking.

Toespraak Veteranendag Haarlemmermeer 2018

“Ik heet u met trots welkom bij deze tiende Veteranendag in Haarlemmermeer. De veteranenplatforms uit Haarlemmermeer en Heemstede hebben een hechte band. Het kan dan ook niet anders, dan dat we ook onze buren voor deze tiende Veteranendag hebben uitgenodigd. Allen die uit Heemstede aanwezig zijn: ook voor u een heel warm welkom.

Als iets voor de tiende keer wordt georganiseerd, dan kun je wel spreken van een traditie. Een waardevolle traditie, wat mij betreft. Want vaak denkt men bij veteranen aan oude mannen, die in de `Tweede Wereldoorlog, of daarna, in de ‘Oost’ hebben gevochten, die daar spannende verhalen over vertellen en die de oude legervoertuigen rijdend houden.

Maar dan vergeten we, dat sinds de Tweede Wereldoorlog Nederlandse soldaten overal ter wereld zijn uitgezonden en nog steeds worden uitgezonden. We noemen dat vredesmissies, maar de context van die vredesmissies is altijd wrang. Het gaat immers om oorlog, om wreedheden. Wie dat heeft meegemaakt, krijgt dat niet snel uit zijn of haar hoofd.

Stelt u zich eens voor. Je wordt uitgezonden naar, bijvoorbeeld, Afghanistan. Je kunt ieder moment op een bermbom stappen, iedere vredelievende burger, of zelfs kinderen, kunnen zelfmoordterroristen zijn. Je moet alert zijn, iedere seconde van de dag. Onbezorgdheid, even ontspannen: dat kan geen moment. En als het mis gaat, dan gaat het gruwelijk mis. Met invaliderende verwondingen, met veel doden.

Dan kom je hier weer thuis in Nederland. Dit land waar alles geregeld is. Natuurlijk, hier is ook niet altijd alles pais en vrede, maar je hoeft niet constant op je hoede te zijn. Maar dat ben je wèl. Je kunt die onrust, die angst, die alertheid niet zomaar van je af leggen. ’s Nachts beleef je de verschrikkingen die je hebt gezien weer opnieuw. Ze noemen je paranoia, agressief, verward. En het ergste is: je familie, je vrienden, je buren, die niet weten wat je hebt meegemaakt. Je kunt ze ook niet uitleggen hoe dat voelt. Want je wilt er wel over praten, maar je kunt de woorden niet vinden.

Ik denk dat iedere veteraan, jong of oud, delen van wat ik net beschreef, herkent. Inmiddels is er meer maatschappelijke erkenning voor bijvoorbeeld het post-traumatisch syndroom, en dus ook hulp. Maar voordat de betrokkene zelf herkent én erkent wat er aan de hand is, is er vaak al veel water naar de zee gegaan.

Het is belangrijk dat de samenleving hoort wat veteranen te vertellen hebben. Want over de Tweede Wereldoorlog zijn we het allemaal wel eens: dat mag nooit, nooit meer gebeuren, daarom moeten we daarover blijven vertellen. Daarom herdenken we ieder jaar op 4 mei en vieren we onze vrijheid op 5 mei.

Tegelijkertijd is er nog steeds oorlog. Er zijn zóveel brandhaarden en oorlogen, soms maar op een paar uur vliegen van Nederland. Brandhaarden en oorlogen, waar onze soldaten rust en stabiliteit proberen te brengen. Dat ú, onze veteranen, dat heeft gedaan, dát verdient diepe waardering.

Met de jaarlijkse veteranendagen die overal in het land worden georganiseerd, willen we die waardering voor onze veteranen laten zien. Daarom zei ik aan het begin van mijn welkomstwoord: de veteranendag is een waardevolle traditie.

Ook dit jaar hopen we weer een mooi en gevarieerd programma voor u te hebben georganiseerd. U heeft al onder het genot van een heerlijk Indisch buffet met elkaar kunnen bijpraten. Maar er is meer. Ik maak straks plaats voor de Marinierskapel. Het concert dat zij geven is een zogenaamd Anjerconcert, een concert dat u wordt aangeboden door het Ministerie van Defensie en het Nationaal Comité Veteranendag. En vanaf deze plaats heet ik de vertegenwoordigers van het Nationaal Comité Veteranendag van harte welkom.

Na de Marinierskapel zetten we de muzikale avond voort, met musicalster Marjolein Teepen. Met een breed musicalrepertoire, van Flashdance tot de Kleine Blonde Dood, van We Will Rock You tot Kiss off the Spiderwoman, heeft zij haar sporen op het musicalpodium verdiend.

En heeft u tijdens het buffet nog niet iedereen kunnen spreken dan kunt u dat nog na het muzikale gedeelte doen. Er is dan nog ruimschoots de tijd om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen en ervaringen te delen.

Ik wens u een hele fijne avond!”

Ap Reinders

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!