Voor je op SEND klikt….

De hele school keek mee naar het filmpje over sexting met ‘Eva’ en ‘Nathan’ (niet hun echte namen), gisterochtend in de kantine van de KSH. Hun verhaal was gelukkig in scene gezet. En er was geen stúkje bloot te zien; natuurlijk niet. Het was de start van de Haarlemmermeerse campagne #weetwatjedeelt.

In het echte leven gaat het om echte beelden, privé beelden. Beelden die niemand met de hele school wil delen. Voor wie het niet precies weet, sexting is het delen of verspreiden van seksueel getinte berichten via mobiele telefoons, bijvoorbeeld via whatsapp en snapchat. Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd toegang tot internet en social media. Daar is niks mis mee. Er is wél wat mis met het delen van dit soort berichten als je die via je telefoon binnenkrijgt.

Steeds meer kinderen en jongeren worden slachtoffer van deze vorm van online pesten. En de gevolgen van het delen van een spannende foto zijn vaak niet te overzien. Zeker niet als die foto als een lopend vuurtje door de hele school of sportvereniging heen gaat.

In het onderwijs en bij organisaties die met jongeren werken, ziet men dat het hiermee wel eens goed mis gaat. Dat kinderen en jongeren zich vaak veel te weinig bewust zijn van wat zij delen en zeker van de gevolgen die dat voor henzelf of voor een ander kan hebben.

Daarom is Haarlemmermeer deze week, in samenwerking met Qpido, de politie, Bureau Halt, de GGD Kennemerland en het onderwijs, de campagne #weetwatjedeelt gestart. De campagne is gericht op kinderen vanaf 10 jaar. Zowel mogelijke slachtoffers als daders worden er in betrokken.

Tien leerlingen van de theaterklas van KSH maakten een heel treffend campagnefilmpje. Als je het ziet snap je meteen hoe het kan gebeuren en waarom het zo mis kan gaan. Merijn, Thomas, Sophie-Rose, Eddie, Judith, Sara, Faye, Rosie, Anne en Isa: ik wil jullie écht bedanken voor het maken van dit fantastische filmpje. Jullie gaan heel veel jonge mensen helpen om te begrijpen waarom het delen van een spannende foto echt niet oké is. En hopelijk begrijpen ook veel ouders door dit filmpje dat het enorm belangrijk is dat ze hier over met hun kinderen praten. Ook al is dat natuurlijk geen makkelijk gesprek, want vaak denken ouders: ‘dat soort dingen doen mijn kinderen niet!’. De ervaringscijfers laten echter wat anders zien. Dus erover praten en dit filmpje zoveel mogelijk delen is heel belangrijk.

Want sexting kan best spannend zijn, maar denk er goed over na vóór je op SEND drukt en… #weetwatjedeelt

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!