Week van het sociaal ondernemen

“Haarlemmermeer is synoniem voor ondernemerschap”. Een stelling die recht doet aan onder meer de geschiedenis van onze gemeente en het pionieren op de klei. Maar ook aan de hand van de circa 10.000 bedrijfsvestigingen en de actieve ondernemersverenigingen en businessclubs is die stelling te onderbouwen.

Als gemeente proberen wij dat ondernemerschap in de vele verschijningsvormen die het kent te faciliteren en te stimuleren. Ondernemen is anno 2018 méér dan het zien van kansen en daarmee het verdienen van geld. Steeds meer ondernemers laten zien dat ze midden in de samenleving staan, denken mee over oplossingen voor maatschappelijke problemen en willen bijdragen aan sociale en duurzame doelstellingen. Dat sociaal ondernemerschap, zoals wij dat noemen, juich ik toe! Want als gemeente kun je niet alles zelf bedenken en zelf oplossen; ideeën en initiatieven van ondernemers kunnen het verschil maken.

Want er valt nogal wat te doen… Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen naar vermogen zoveel als mogelijk in zijn eigen inkomen kan voorzien. Ook willen we – móeten we! – inzetten op een duurzame, circulaire samenleving. Alleen zo kan ook Haarlemmermeer een gemeente blijven waar het fijn is om te wonen, te werken en te recreëren. De ondernemers in Haarlemmermeer gaan uitdagingen niet uit de weg en een groot aantal ontpopt zich als een echte sociaal ondernemer. Denk aan een evenement als de Beursvloer, waarbij (hulp)vragen van verenigingen en maatschappelijke organisaties worden ingevuld door aanbiedingen door het bedrijfsleven. Maar er zijn veel meer initiatieven in ons bedrijfsleven, ook als het gaat om het verduurzamen van bedrijfslocaties en de bedrijfsvoering of om inwoners met een arbeidsbeperking aan passend werk te helpen.

Ook als gemeente zitten we niet stil. Zo werken we aan een zogenoemde “Social Impact Market”: een online marktplaats waar ondernemers terecht kunnen om socialer en groener in te kopen. Verder ondersteunt onze werkorganisatie AM match onder meer ondernemers in Haarlemmermeer die ambities hebben om inwoners met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Maar er is veel meer! En al die inspanningen en initiatieven willen we graag laten zien en delen met onze ondernemers. Daarom organiseren we in de week van 5 februari de Week van het Sociaal Ondernemen.

Ik nodig u – ondernemer in Haarlemmermeer, groot of klein– van harte uit om aan te schuiven bij één van de activiteiten die in die week zullen plaatsvinden. Meer informatie over de Week van het Sociaal Ondernemen vindt u hier. En meedoen als ondernemer? Aanmelden kan hier.

In de video hieronder een mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap door Karel Goudsblom van Bakkerij MAMA in Zwanenburg.

 

Reageren op dit bericht? Klik hier!

Ap Reinders

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!