Weer een stap in de goede richting

Prettig nerveus. Met de nadruk op prettig. Zo voel ik me in de aanloop naar de bijeenkomst, komende vrijdag in de gymzaal aan de Prins Hendriklaan, het laagdrempelige hoofdkwartier van Hoofddorp-Centraal.
Ik verheug me op de presentaties van initiatiefnemers die aan de slag willen in het gebied Beukenhorst-West. En op de reacties en gesprekken met de bezoekers van de infomarkt die is georganiseerd. Ik verwacht een volle zaal met participanten en initiatiefnemers van verschillend pluimage. Sinds collega Adam Elzakalai en ik ons op Hoofddorp-Centraal hebben gestort, vormen zij een zeer vruchtbare denktank die de ontwikkelingen in het gebied tussen station en centrum aanjaagt. Participatie in optima forma.

Als de initiatiefnemers erin slagen om hun ambities te verwezenlijken, transformeert dit doodse stuk Hoofddorp, waar kantoren al geruime tijd leeg staan te zijn “in een nieuwe levendige woonomgeving met passende voorzieningen”, zo staat in de uitnodiging te lezen.

Een prachtig vooruitzicht op de volgende stappen die we gaan zetten.
We willen af van wonen, werken en voorzieningen in afgebakende zones, we willen mengen, diversiteit, levendigheid! Ondernemers en bewoners moeten zich met het hele gebied verbonden voelen, niet met een stuk ervan, ze moeten er zelf aan de slag gaan. We hebben het al vaker gezegd én opgeschreven als een toekomstbeeld en er zijn tal van aanwijzingen dat het allemaal écht gaat gebeuren.

Tot dusverre lag de focus vooral op een van de andere opgaven voor Hoofddorp-Centraal: een aantrekkelijk ‘Stadspark’ met logische en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes via Fruittuinen en Wandelbos, de tennisbanen en Beukenhorst-West. Deze opgave is nog niet afgerond maar wel al volop in uitvoering.

In het college hebben we onlangs vastgesteld dat het ‘momentum’ voor Beukenhorst-West nu is gekomen. De kans om woningbouw te versnellen dient zich nu aan; de markt is stevig aangetrokken en dat is ook te merken in Beukenhorst-West. Ondernemers tonen grote interesse, ontwikkelaars maken creatieve plannen en eigendomswisselingen doorbreken een langdurige impasse.

Deze interesse is overigens voor een deel het directe gevolg van de inspanningen van de gemeente, de participanten en initiatiefnemers die al actief zijn. Het open proces en de gemeentelijke investeringen hebben ook als lokroep gewerkt. En dat was precies de bedoeling.

Het is nu zaak te zorgen dat de organisatie, de gemeente, adequaat reageert op al deze plannen en initiatieven, zoals dat eerder ook gebeurde bij de plannenmakerij voor het parkgedeelte.

Met één belangrijk verschil. De gemeente is niet de eigenaar van de kantoren in Beukenhorst-West en kan de participanten van het open proces dus niet in dezelfde mate laten meedenken, meepraten en meebeslissen als tot dusverre is gebeurd. Dat betekent niet dat we alle ontwikkelingen zomaar laten gebeuren.

Ontwikkelaars en ondernemers weten heel goed in welk proces Hoofddorp-Centraal zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. En wij verwachten van hen dan ook dat zij zich daar graag bij aansluiten. Misschien niet met een mate van meebeslissen als we tot nu toe hebben kunnen doen, maar we verwachten wel dat u blijft meedenken en meepraten en zoveel als mogelijk ook meebeslissen! Dus als u er komende vrijdag weer bij bent in de gymzaal, laat opnieuw uw stem horen!

Ik verwacht een mooie, inspirerende bijeenkomst. Met mijn collega Adam Elzakalai ben ik trots dat de transformatie van Beukenhorst-West, een van de onderdelen van Hoofddorp-Centraal, nu echt aanstaande lijkt. Tot vrijdag!

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!