Wel mijn taak

Ik ken het gevoel. Misschien is dat wel de reden dat het me bezig houdt in m’n rol als wethouder. Kinderen. Jongeren. Soms teruggetrokken. Soms uitgesproken aanwezig. Soms merk je niks aan ze. Wat ze gemeen hebben is gescheiden ouders.
En op zichzelf is daar niks mis mee, scheiden.
Het kan de beste gebeuren, zegt men wel eens. Het is beter dan samen blijven als er niks meer is, hoor je ook. Of, van hen had ik dat nooit gedacht.
Het is de vrijheid van elk mens, met wie je samen wil leven en met wie niet.
Dat staat ook voor mij buiten kijf.

Mijn zorg zit ‘m in de kinderen. Klein of groot.
Wat betekent het voor hen als mama of papa niet meer thuis woont?
Zijn ze vrij om hen beiden te zien wanneer ze dat willen? Zijn ze vrij om van beiden te houden?
Of zijn ze het lijdend voorwerp in een touwtrekwedstrijd? Zijn ze het onderwerp waarmee de een macht uitoefent over de ander? Of is het hun taak de vrede te bewaren in een oorlogsgebied?

Helaas is dat laatste vaak de realiteit.
De kinderen als speelbal, als machtsmiddel, als vredesstichter. Maar dat is niet hun taak.
En alhoewel het eerst en vooral de taak is van ouders te begrijpen dat ze eerst en vooral ouders zijn, als gemeente kun je daar wel bij helpen.​Villa Pinedo
Door ouders bewust te maken van het effect van hun handelen op hun kinderen. Door ze te helpen hun kinderen te begeleiden door zo’n moeilijke periode heen. Daarvoor heb ik de handen ineen geslagen met Villa Pinedo. Zij zijn een organisatie voor kinderen van gescheiden ouders. Volgens mij verrichten ze soms kleine wondertjes.

Maar de gemeente is er ook voor de kinderen.
Ook zij hebben iemand nodig die ze, los van al het gedoe thuis, kunnen vertrouwen, die hen begrijpt en die ze advies kan geven over van alles dat er gebeurt als je ouders uit elkaar gaan. Daarom staan de buddy’s van Villa Pinedo voor onze kinderen en jongeren klaar.
Omdat ze het gevoel kennen. Omdat ze het hebben meegemaakt. Omdat ze willen voorkomen dat andere kinderen en jongeren zich zo verloren, alleen en soms radeloos voelen als zij ooit deden. Dat is wat een buddy van Villa Pinedo doet.
Die is er voor het kind. Voor een praatje, voor advies, voor troost.
En buddy’s vertellen ouders over hun ervaringen. Ze geven ook trainingen.
Zodat ouders beter begrijpen wat hun kinderen verdrietig maakt, behalve dat papa of mama niet meer thuis woont. Zodat ze hun gedrag kunnen veranderen ten gunste van hun kinderen.
En de kinderen niet de rekening betalen van de scheiding.

Bent u nou benieuwd wat die gevoelens zijn, van kinderen en jongeren in zo’n situatie, soms zelfs een vechtscheiding. Lees dit dan. Zet wel de zakdoeken klaar. Ik had ze nodig.

Marjolein Steffens- van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!