Woef!

Daar waar schaarste is, schieten regels als paddenstoelen uit de grond. Collega-wethouder Tom Horn refereerde hier onlangs aan toen hij in de raadszaal zei dat als er geen tekort aan sociale huurwoningen was, er ook geen toewijzingsregels nodig zouden zijn. Pure logica, die ook geldt voor regels over honden in Haarlemmermeer, dacht ik. En zo is dit blog geboren.
Op social media, op Informeer online, achter het spreekgestoelte in de raadzaal maar ook gewoon in het Haarlemmermeerse bos of rond de Toolenburger Plas kom je ze tegen: hondenbezitters die hun beklag doen over de door hen ervaren inperkingen. Dat varieert van losloopgebieden tot de naar hun mening te strenge manier van handhaven door onze BOA’s. Soms voelen ze zich de ‘paria’s van de polder’ (quote), soms voelen ze zich ‘opgejaagd’ (quote). Ze zijn de ‘anti-hondsfeer’ (quote) beu en willen waar voor hun hondenbelastingcenten. Ik begrijp dat.

Ik vind het oprecht vervelend dat een groeiende groep hondenbezitters met dergelijke gevoelens van onvrede rondloopt. Ik heb zelf geen hond maar ik hoor regelmatig van mijn honden-bezittende collega’s hoe prettig het is om met je lieve, trouwe viervoeter op pad te gaan. En dat kan ik me goed voorstellen. Ook al heb je zelf niet zo veel zin, aan de honden is in één oogopslag te zien dat hun enthousiasme over naar-buiten-met-het-baasje levensgroot is. Anti-hondsfeer of niet. Zulke momenten moeten we niet verpesten.

Ik zeg er direct bij: dat gebeurt ook niet. Het Haarlemmermeerse beleid is niet anti-hond en namens het hele college zeg ik tegen hondenbezitters: u bent geen paria! En ik durf dat ook namens onze buitengewone opsporingsambtenaren te zeggen.
Wat er wel aan de hand is, is dat gebieden als het Haarlemmermeerse bos of de Toolenburger Plas steeds drukker worden bezocht. Ook de verschillende manieren om op die plekken te recreëren is gegroeid. En daarmee het ruimtebeslag. Het is zeker bij mooi weer soms zoeken naar een eigen plekje voor jouw activiteit of naar de ruimte voor een rustige wandeling, met of zonder viervoeter.

Om al die verschillende gebruikersgroepen zo veel mogelijk tegemoet te komen, zijn regels nodig. Ook voor hondenbezitters. Regels over aanlijnen, poep opruimen en losloopgebieden. Die regels moeten worden gecommuniceerd en dat gebeurt vaak op bordjes. Maar meer bordjes is niet hetzelfde als strenger zijn, is niet hetzelfde als opjagen, is niet hetzelfde als een anti-hondsfeer opwekken en baasjes hoeven zich er vooral ook geen paria door te voelen. Er is plek voor iedereen, als we maar een beetje rekening houden met elkaar.

Enkele weken geleden hebben twee ambtenaren van Beheer en Onderhoud een wandeling gemaakt in het Haarlemmermeerse bos met een paar hondenbezitters die samen met nog een stuk of 25 andere ‘baasjes’ een lijst van aanbevelingen hebben opgesteld. Een leerzame wandeling voor allemaal. Een wandeling ook met een concrete opbrengst die vooral de honden zal bevallen.

Binnenkort hoort u daar meer van!

Marjolein Steffens-van de Water

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!