Zo duurzaam als oude dieselolie

Dit is een uitnodiging. Rechtstreeks aan de inwoners van Vijfhuizen en ook aan alle andere Haarlemmermeerders die we bij dezelfde missie willen betrekken.
Maar eerst dus Vijfhuizen, waar d’Oude Waterwolf staat. Een prachtig historisch dorpshuis, fraai gelegen. Op deze plek -en daar zijn er meer van in Vijfhuizen en in andere dorpen- lijkt de klok al vele decennia stil te hebben gestaan. Een bijzondere ervaring. Er valt nog veel meer moois te vertellen over het dorpshuis, over de activiteiten die er zijn, over de vele vrijwilligers die zich voor hun dorp(shuis) inzetten en over beheerder, Stichting Maatvast. Maar als het gaat om de energieprestaties van d’Oude Waterwolf, is het andere koek. Het oude schoolgebouw is zo lek als een mandje, de energie vliegt eruit, het is stoken met de deuren open.
‘Zo duurzaam als oude dieselolie’ is de beste beschrijving van het energielabel G die het krijgt…

Daar moet dus flink wat aan gebeuren. Duurzaamheid is in Haarlemmermeer topprioriteit en alleen daarom al moet de gemeente het goede voorbeeld geven. Ons maatschappelijk vastgoed kan er zo niet langer bij blijven staan. We gaan dan ook aan de slag. Niet alleen met het dorpshuis in Vijfhuizen maar ook met dorpshuizen en wijkgebouwen elders in de polder. Omdat d’Oude Waterwolf het slechtst scoort, beginnen we daarmee.

De verduurzaming van een dorpshuis kan vorm krijgen door bouwkundige maatregelen en soms door simpele ingrepen als zonnepanelen op het dak, vloerisolatie, led-verlichting, deurdrangers en tochtsluizen.
Er is ook veel winst te behalen als sterk verouderde en energie-slurpende apparatuur zoals koelkasten en tapinstallaties worden vervangen.

Om het bewustzijn en de betrokkenheid van inwoners te vergroten starten we een campagne, waarvoor het startschot wordt gegeven in Vijfhuizen, op woensdag 25 januari 2017, 14.00 uur.

U bent van harte welkom!

We leggen de bezoekers, jong en oud, graag uit wat we precies gaan doen, hoe iedereen mee kan doen, er is een duurzaamheidsquiz en we geven het startsein voor de publiekscampagne. We willen alle inwoners enthousiast maken hun eigen huizen te verduurzamen door een simpele maar een zeer resultaatgerichte wisseltruc: led-lampen voor gloeilampen. Er is voor een led-lamp maar drie tot negen procent stroom nodig van de hoeveelheid die een gloeilamp nodig heeft voor dezelfde hoeveelheid licht. Tel uit je winst!

Ik zei al: dit is een uitnodiging. Ik hoop u woensdag de 25ste te zien!

Marjolein Steffens-van de Water

Blogs

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!