Het was een drukbezochte avond, heb ik me laten vertellen. Door berichten in de media, door betrokken Vennepers die ik later heb gesproken en natuurlijk door de medewerkers van de gemeente die de avond hebben georganiseerd.
De deels aangepaste plannen zijn toegelicht, schetsen van de nieuwe aanplant konden bekeken worden en veel vragen zijn gesteld en beantwoord. En dat was nodig. Want dat renovatie en onderhoud noodzakelijk zijn, staat buiten kijf. Inbreng van inwoners is daarbij onmisbaar.
De betrokkenheid bij het plantsoen is groot en intens. De ideale brandstof voor participatie zoals ik die graag zie. En begrijpelijk voor een beeldbepalend en veelbezocht plantsoen midden in ons mooie dorp. Logisch ook dat omwonenden kritisch zijn. Sommigen over het renovatieplan, sommigen over het participatietraject zélf. Een wassen neus, hoor ik zeggen.
Het eerste begrijp ik, het tweede niet. De betrokkenheid van inwoners is namelijk groot en divers geweest. De groengroep van de dorpsraad heeft meegedacht en zowel vooraf als tijdens de participatie waardevolle adviezen gegeven die een plek in het plan hebben gekregen. Individuele inwoners hebben hun stem laten horen, een groep inwoners heeft een bomendeskundige een rapport laten opstellen, een omwonende heeft schetsen gemaakt die voor een groot deel zijn verwerkt in het plan dat maandag aan de inwoners is voorgelegd. De vele suggesties en ideeën krijgen waar dat kan een plek in het definitieve plan.
U begrijpt, van zulke brede en intensieve participatie word ik als voorvechter van meedenken, meepraten én meebeslissen blij!
Maar dat betekent niet dat iedereen zijn zin gaat krijgen. Dat stond overigens van tevoren vast, sterker nog dat staat bij participatie altijd van tevoren vast.
Het is tenslotte het proces waarin de verschillende wensen en belangen, ook die van de gemeente, moeten worden afgewogen. En altijd vanuit de gedachte dat de invloed van inwoners op hun eigen leefomgeving groot moet zijn.
Geluiden als zou er van participatie geen sprake zijn, het zou zelfs een wassen neus zijn, doen geen recht aan de grote inzet van inwoners en gemeente. Er is gepraat, geluisterd, geschreven, geschetst, gekeken en onderzocht. Met als doel een plan waarmee we het Van Haeringenplantsoen behouden voor de toekomst met al z’n groen en schoonheid.
En daar hebben we u voor nodig!
Misschien heeft u de informatiebijeenkomst bezocht, misschien kon dat niet. Als u een idee heeft, tevreden bent over de aanpassingen of een kritische noot wil plaatsen, laat het ons weten. De formulieren die u heeft meegenomen kunnen nog worden ingeleverd en ook kunt u digitaal uw stem laten horen tot 22 oktober a.s.
Maak gebruik van die mogelijkheid, zodat we ook úw inbreng kunnen vertalen in het definitieve plan. Dat zou de mooiste uitkomst zijn, een plan waar ieders inbreng in doorklinkt. Precies zoals participatie is bedoeld.
Marjolein Steffens- van de Water