Jan Schrama

“Ik vind het heel belangrijk, dat je zuinig met het gemeenschapsgeld omgaat en deze projecten lijken meer op grootdoenerij. HAP wil daar niet aan mee doen en dat zou een reden kunnen zijn om op deze partij te stemmen.”

 

Kan je iets over jezelf vertellen, wie ben je en wat doe je?

Ik heet Jan Schrama. Ik ben basisschoolleerkracht. Ik ben mijn loopbaan gestart aan de St. Willibrordusschool in Buitenkaag. Na 4 jaar ben ik overgegaan naar de Antoniusschool in Nieuw-Vennep. Daar heb ik één jaar gewerkt als groepsleerkracht en daarna ben ik hoofd van de school en later directeur van die school geworden. Sinds enkele jaren ben ik geen directeur meer, maar ben ik in de gelegenheid gesteld om mijn loopbaan te vervolgen als groepsleerkracht. Ik ben toen doorgegaan als leerkracht van groep 8. Nu werk ik niet meer. Wel ben ik iedere dag, uitgezonderd woensdag in de middagpauze op de speelplaats om op de spelende kinderen te letten. Daarnaast heb ik mijn hele leven heel veel vrije tijd aan de voetbalvereniging DIOS hier in Nieuw-Vennep besteed. Tot nu voetbal ik nog steeds, ik train heel regelmatig en op zaterdag fluit ik altijd één of meer wedstrijden. Ik ben wedstrijdsecretaris en verder een manusje van alles. De uitloop van die weekend activiteiten bij DIOS loopt meestal zeker de maandag erop door. Vele contacten met de voetbalbond omtrent uitslagen, wedstrijden omzetten. Daarnaast is het ook een grote liefhebberij van me om waar dan ook met de microfoon voor mijn mond commentaar te leveren bij het een of andere evenement.

Welke passies heb je nog meer naast je dagelijkse werkzaamheden?

Ik vind heel veel dingen in het leven leuk. Als je probeert te genieten van je dagelijkse leven, kom je in de gelukkige omstandigheid dat je het op de plek waar je woont al naar je zin hebt. Ik vind het zijn in mijn eigen dorp één van mijn passies. Als ik er weg moet, vind ik dat zeker vooraf absoluut niet leuk. Een andere passie is muziek. Ik ben iemand, die als het even kan altijd de radio aan heeft. Heel graag CD’s luistert (voorkeur Nederlandstalig) maar ook Bruce Springsteen, U2 e.a. vind ik bijzonder leuk.

Verder ben ik een sportfreak. Ik heb mijn hele leven gevoetbald en gelukkig doe ik dat nog. Ik vind echter heel veel sporten leuk. Ik ben een fan (trouwe bezoeker) van het marathonschaatsen, maar ook wielrennen heeft mijn hart gestolen en ook voor atletiek loop ik best warm. Zo vind ik iedere sport waarbij het presteren vooral afhangt van een echte persoonlijke prestatie heel leuk. Een mens moet zijn/haar lichaam willen gebruiken. Dat is goed voor lichaam en geest. Mijn laatste passie zijn kinderen. Ik wil eigenlijk altijd wel kinderen om me heen hebben.

Wat is er zo mooi aan Haarlemmermeer?

Het wijde. Toch gaat dat steeds meer verdwijnen. Er wordt steeds meer volgebouwd en dat gaat bijna altijd ten koste van landbouwgrond. Die landbouwgrond en vooral het verdwijnen ervan vind ik het niet mooie. Landbouw, boer zijn, staat me wel erg nabij. Als ik echt rond einde tienerjaren had kunnen kiezen, was ik waarschijnlijk in de agrarische sector terecht gekomen. Jammer voor mij!

Mooi in Haarlemmermeer zijn de losliggende woonkernen, die allemaal een eigen woonklimaat bezitten. Leuk, want dan is het nergens hetzelfde. Mooi zijn natuurlijk ook de diverse ontspanningsgebieden, maar ook Schiphol is heel uniek en ik zal best wat vergeten. Ik vind Haarlemmermeer gewoon mooi. Je hebt alleen op de fiets volgens mij meer kans op tegenwind. Ik moet zeker de Meerse niet vergeten, want ik vind het een prachtig knus theater met een prima geluid.

Welk uitdagingen zie je voor de komende 4 jaar voor de gemeente Haarlemmermeer?

In mijn ogen zou het mooi zijn als onze gemeente , waarschijnlijk als eerste in heel Nederland eens af zou komen van de vier-jaarlijkse politiek. Je hebt nu dat iedere wethouder in zijn periode zijn/haar stempel op de politiek wil drukken. Bij het kiezen van een nieuwe wethouder zou hij/zij gewoon de al ingezette politieke lijn moeten doorzetten en niks van “ik ben van een andere politieke partij en dus moet het echt heel anders, ik timmer misschien aan de weg en zo verdien ik stemmen”. Er moet meer lijn in de politieke uitvoering komen en goede dingen moeten blijven.

Als je morgen drie dingen zou kunnen veranderen in Haarlemmermeer. Welke dingen zouden dit dan zijn en waarom?

Ik ben geen groot aanhanger/volger van de politiek en ik heb dan ook absoluut geen zicht op grote bestuurszaken. Waar ik mee bezig ben, denk ik dat het beleid naar de gewone, al bestaande sportverenigingen toe, wat gerichter, wat praktischer mag worden. Ten tweede hoor ik wat het onderwijs betreft stemmen klinken om in Nieuw-Vennep één heel grote basisschool te stichten. Dit vind ik weer een achter-een-bureau-bedacht iets. Ik ben van mening dat voor kinderen kleine, veilige scholen de beste leerplekken zijn. Ten derde denk ik ook aan het handhaven van landbouwgrond.

14, 15 en 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer. Waarom zouden inwoners juist op HAP moeten stemmen?

Toen ik in Burgerveen gevraagd werd om daar de Zeepkistenrace te becommentariëren vertelde men mij, dat er enkele mensen van HAP mee zouden doen. Bovendien was wethouder Marjolein Steffens zelf ook aanwezig. Ik wilde toen wat over de doelstellingen van de partij weten. Daaruit bleek, dat de partij tegen het tot stand brengen van té grootschalige projecten als het honkbalstadion en het Sportcomplex Koning Willem Alexander was. Ik vind het heel belangrijk, dat je zuinig met het gemeenschapsgeld omgaat en deze projecten lijken meer op grootdoenerij. HAP wil daar niet aan mee doen en dat zou een reden kunnen zijn om op deze partij te stemmen.

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!