Vincent van Munster

“Wat ik ervaren heb is dat HAP echt iets wil veranderen en jullie laten je niet tegenhouden. Dat is puur en dat is mooi. Jullie begrijpen de mensen én begrijpen ondernemerschap en zijn het hele jaar door betrokken bij wat er gebeurt in Haarlemmermeer.”

 

Kan je iets over jezelf vertellen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Vincent van Munster, 41 jaar. Ik woon in Nieuw-Vennep met mijn vrouw en ben allereerst de trotse vader van twee kinderen van 2 en 6 jaar oud.

Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?

Tien jaar geleden was ik een echte yup, Amsterdammer, met management functie. Toen kreeg ik een burn-out.

Tijdens een vakantie met mijn zusje met mensen met een beperking vond ik mijn passie. Puurheid, echtheid.

Toen ben ik Stichting Biosoepi begonnen om mensen met elkaar te verbinden. In 2015 besloot ik mensen te verbinden via soep. Gewoon soepjes maken, in hun buurt, prachtig om te doen, niet om geld te verdienen. Je zag mensen opbloeien, ze kregen vertrouwen en stroomden door. Alleen de meeste mensen die doorstromen werden er niet gelukkiger van. Toen kwam ik bij Nyenrode en bij het Oranjefonds terecht en na vijf jaar kwam ik tot de conclusie dat ik ook beperkingen heb. Maar ook talenten. Mijn talent is ondernemen en met hun talent samen, het koken van soep, is het idee ontstaan daar ook iets commercieels mee te doen.

Mijn beperking is dat ik vast bleef zitten in de passie, kostte wat kost alles alleen wilde doen en mensen wilde helpen. Dat was niet duurzaam want ik deed dat vijf jaar zonder enige vorm van inkomen. En ik heb geleerd dat als ik écht wil helpen, dat ik iets duurzaams moet gaan doen.

Welke passies heb je nog meer naast je dagelijkse werkzaamheden?

Van mijn hobby weer mijn werk maken. Daarom ben ik nu ook BioExpress gestart. Samen met partners ook een commercieel doel. Maar niet ieder talent kan deze drukte aan (in de lunchroom) of ze worden onzeker vanwege hun beperking, dus die haken af. Voor hen moet er ook een andere plek zijn, die wel bij ze past, dichter in hun buurt, met bekende gezichten. Daarvoor is Biosoepi een ideaal concept.

Wat vind jij mooi aan Haarlemmermeer?

Als ondernemer had ik in het begin moeite met de gemeente, het resultaat van samenwerking duurt soms te lang.

Er werken ook mensen met passie. Ook bestuurders als Marjolein Steffens die oprecht betrokken zijn en geïnteresseerd in de ‘talenten’ die hier werken. Uiteindelijk komt het wel in beweging en kunnen we prachtige dingen bereiken. Maar het duurt soms wel lang.

Wat kan er beter?

Er zijn echt stappen te zetten. Sociaal ondernemerschap is hier nog moeilijk te realiseren, men houdt zich nog zo vast aan regeltjes. Het is echt nodig om deze ondernemers meer ruimte te geven om de gezamenlijke doelen te bereiken. Haarlemmermeer is een ambitieuze gemeente. Ook op dit vlak moet je dan ook dingen gewoon doen!

Welke uitdagingen zie je de komende vier jaar voor Haarlemmermeer?

Sociaal ondernemen wordt het nieuwe ondernemen. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met lokale ondernemers en dingen kleinschalig te doen. Haarlemmermeer is een rijke gemeente en er zijn zoveel ondernemers met goede ideeën, dus praat met elkaar en investeer in die kansen!

Wat vind jij het mooiste plekje in Haarlemmermeer?

De lunchroom! Maar zeker ook het Haarlemmermeerse Bos waar ik bootcamp en de boerderij van Dirk Molenaar, dat zijn echt prachtige plekken.

Als je morgen drie dingen zou kunnen veranderen in Haarlemmermeer. Welke dingen zouden dit dan zijn en waarom?
  1. Sociaal ondernemen op de kaart zetten, daar liggen nog zoveel mogelijkheden en kansen
  2. Heel snel drempels in de Kerkstraat in Nieuw-Vennep want daar rijden ze als gekken!
  3. Maar dan wel dichtbij huis, praktisch en concreet, zoals afvalscheiding en lokaal voedselverspilling tegengaan, zoals wij samen met Jumbo doen door het te gebruiken voor gerechten bij BioExpress
14, 15 en 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer. Waarom zouden inwoners juist op HAP moeten stemmen?

Wat ik ervaren heb is dat HAP echt iets wil veranderen en jullie laten je niet tegenhouden. Dat is puur en dat is mooi. Jullie begrijpen de mensen én begrijpen ondernemerschap en zijn het hele jaar door betrokken bij wat er gebeurt in Haarlemmermeer.

Maak direct impact!

In het HAP Opiniepanel kunnen alle inwoners van Haarlemmermeer meedoen met een opinie onderzoek. Nieuwsgierig en ook meedoen? Meld u dan nu aan! Wij horen graag uw ideeën en suggesties!

Doe mee!